Йорданският крал Абдула Втори предупреди за необходимостта международната общност да предприеме спешни действия заради опасността от ескалиране на напрежението в Близкия изток.

Пред американски медии той заявява, че конфликтите в Ливан, Ирак и палестинските територии могат да излязат от контрол, като не изключва възможността да прераснат в граждански войни.

Време е да наистина да предприемем решителни действия като част от международната общност и да гарантираме да бъде избегната огромна криза в Близкия изток, която, страхувам се, би могла да се случи през 2007 година, предупреждава монархът.

По думите му основният въпрос в региона остава израелско-палестинският конфликт.

Палестина е в същината, подчертава Абдула Втори. Според него ставащото там е свързано с мащабите на насилието в Ирак, както и с това, което става в Ливан.

Затова, смята Абдула Втори, цялостен подход в тази ситуация означава да се водят разговори между всички засегнати страни в региона.

Тази седмица йорданският крал ще се срещне с американския президент и премиера на Ирак, а темата е ескалиращото насилие в Ирак.