Хванати за ръце, деца са насядали по пейките в църквата, докато монахините водят сутрешна молитва в Унгария.

"Исус ме обича... Исус е щастието", пеят те, пляскайки заедно на химните.

Това не е сцена от неделна литургия, а от основно училище, където учениците започват деня с молитва, като част от опитите на правителството за рехристиянизиране на образованието, разказва "Франс прес" в репортаж.

Продължаващата от десетилетие кампания беше инициирана от унгарския националистически премиер като част от неговата "консервативна революция" в източноевропейската страна, която папа Франциск ще посети в неделя.

Резултатът: повече кръстове в класните стаи и дневни графици, прекъснати от молитва и катехизис.

Унгария ограничи продажбата на гей книги за младежите

Унгария ограничи продажбата на гей книги за младежите

Като част от рестриктивните мерки срещу хомосексуалните

Това доведе и до увеличаване на държавните средства, насочвани към християнските училища - често посещавани от по-богати ученици - за сметка на държавните училища, където се записват по-бедни деца.

За Андреа Маджар, директорка в училището "Ференц Лист", промяната беше добре дошла. Нейното училище от 400 ученици в югоизточния град Ходмезовасархели е под ръководството на монахини доминиканки от септември 2020 г.

Тя казва, че отношенията са "по-малко бюрократични и по-топли" с епархията в сравнение с централизираната образователна власт и настоява, че самата учебна програма "не се е променила".

Религиозните елементи - кръстове и катехизиси - не са задължителни, твърди тя, а нова реколта от млади учители са помогнали за възраждане на училището.

Също така и държавните субсидии, които са ѝ позволили да пребоядиса и да планира други ремонти, отбелязала тя пред АФП в началото на септември, говорейки под стар стар дъб в слънчевия двор на училището.

AP обяснява какво и къде е авторитаризъм и на първо място е анти-ЛГБТ в Унгария

AP обяснява какво и къде е авторитаризъм и на първо място е анти-ЛГБТ в Унгария

Следват Китай, Болсонаро, Путин, Лукашенко, Моди, Тръмп - очакват десетилетия на демократична борба с "авторитарната зараза"

Така нареченото повторно християнизиране на унгарските училища беше ръководено от спорния премиер Виктор Орбан, който дойде на власт на вълна от популистка подкрепа през 2010 г.

Самозван защитник на "християнската цивилизация", той се противопостави на тенденциите, секуларизиращи образованието другаде в Европа, обещавайки да обърне курса на потискането на религията от комунистическата епоха в Унгария.

Вместо това неговото правителство надзирава все по-голям брой образователни заведения, попадащи под властта на Църквата.

Той може много да иска да демонстрира тази промяна в неделя, когато се срещне с папата в Будапеща.

Неговият бивш началник на кабинета Янош Лазар заяви през 2016 г., че "образованието трябва да бъде работа на църковните институции" в услуга на две основни цели: "децата да се научат да бъдат добри християни и добри унгарци".

Към 2018 г. 18% от училищата в Унгария са били католически, увеличение от 9,4% през 2010 г., когато Орбан встъпи в длъжност.

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Анти-ЛГБТ законът на Унгария вече е действащ въпреки заплахите на ЕС, че ще я накаже

Забранено е съдържание за хомосексуалност или промяна на пола за под 18-годишни

Ала ръстът на училищата, управлявани от църквата, може да не отразява по-благочестиво общество, коментира Крища Ерсе, социолог от Гражданската платформа за обществено образование.

При последното национално преброяване през 2011 г. само 39 процента от унгарците са се идентифицирали като католици, а 11 процента като протестанти. Сред последователите само 15% са посещавали религиозни служби.

Пандемията отложи новото преброяване, но експерти изчисляват, че тези числа не са се променили съществено.

Вместо това, Ерсе посочва, че родителите са привлечени от църковните училища, защото те превъзхождат обществените - отчасти заради по-щедрото държавно финансиране, което получават според Ерсе.

Ето защо Илдико изпраща децата си на 7 и 14 години в основното училище "Ференц Лист" в Ходмезовасархели - безплатно като държавните училища в страната.

Тя възхвалява "отличната атмосфера и ангажираните учители" в училището, откакто е под контрола на Църквата, и казва, че е "много доволна" от промените.

Ала не всичко е положително.

В стремежа си да поддържат академичните постижения, някои религиозни училища активно търсят ученици от богати семейства за сметка на по-бедните деца и тези от ромското малцинство.

Ерсе нарича това "драстична форма на подбор" и предупреждава, че това може да доведе до "гетоизация".

"Правителството оставя държавните училища да загниват", подчертава тя.

Вече се появяват доказателства.

Според Фискалния съвет, независим одитор на публичните финанси, през учебната 2017-18 година религиозните училища са получили еквивалента на 570 евро на ученик.

Държавните училища са получили само 25% от тази сума.

Кметът на Ходмезовасархели Петер Марки-Зай също е притеснен от "сегрегацията", която системата може да насърчи.

Самият той католик, Марки-Зай отбеляза, че подкрепя училищата, преподаващи християнски ценности. Но той не поддържа двустепенна система.

"Намирам за несправедливо религиозните училища да получават повече правителствени субсидии, отколкото държавните", изтъкна той пред АФП.