"Асошиейтед прес" обяснява какво и къде е авторитаризъм и част от случилото се, докато светът е разсеян от коронавируса: Унгария забрани публичното изобразяване на хомосексуалността. Китай затвори последния продемократичен вестник в Хонконг. Правителството на Бразилия възхвалява диктатурата. И Беларус отвлече пътнически самолет, за да арестува журналист.

COVID-19 абсорбира енергиите на света и изолира страните една от друга, което може да е ускорило пълзящата офанзива на авторитаризма и екстремизма по целия свят, смятат някои изследователи и активисти.

"COVID е мечтаната възможност на диктатора", каза Тери Сенг, американски адвокат по човешките права в Камбоджа, който е обвинен включително в предателство в привидно демократичната държава от Югоизточна Азия, където премиерът Хун Сен е на власт повече от три десетилетия.

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

ЕС съди Унгария за анти-ЛГБТ закона, а ЕК спря 7,2 млрд. евро за Covid възстановяване

Дело пред съда на ЕС с потенциални финансови санкции за Унгария

"Хюман Райтс Уоч" обвинява правителството на Камбоджа, че използва пандемията като прикритие за затваряне на политически опоненти без надлежен процес. Обвинени са десетки. Що се отнася до правителствената опозиция, "страхът от COVID, сам по себе си и като политическо оръжие, значително ограничава мобилността за събиране или движение", каза Сенг.

Най-голямата световна извънредна ситуация в областта на общественото здраве предаде власт на държавните власти и ограничи живота на милиарди хора.

Люк Купър, изследовател от Лондонското училище по икономика и автор на книгата "Авторитарна зараза", заяви, че огромните икономически, здравни и социални ресурси се вливат в борбата с пандемията, "държавата се завръща като сила за управление на обществото и за доставка на обществени блага."

По време на пандемията на няколко континента бяха засилени ограниченията на гражданските свободи или политическите опоненти.

В продължение на десетилетие в Унгария консервативният националистически премиер Виктор Орбан ограничава свободата на медиите и съдебната система, критикува мултикултурализма и атакува мюсюлмански мигранти като заплаха за християнската идентичност на Европа.

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

ЕС и САЩ ускоряват популяризирането на западните ценности по целия света

Договориха се и да ваксинират три четвърти от световното население до края на 2022 г.

По време на пандемията правителството на Орбан внесе законопроект за извънредни правомощия, който му позволява да изпълнява резолюции без одобрение от парламента. През се прие закон, забраняващ споделянето на съдържание, изобразяващо хомосексуалността или смяна на пола, с лица под 18 години. Правителството заяви, че целта е да се защитят децата от педофили, но на практика е забранило обсъждането на сексуалната ориентация и половата идентичност в училищата и медиите.

Консервативното правителство на Полша отхвърли правата на жените и гейовете. Решение от миналата година от контролиран от правителството съд, който наложи почти пълна забрана на абортите, предизвика вълна от протести, които се противопоставиха на забраната за масови събирания по време на огнището на вируса.

В Индия, най-голямата демокрация в света, популисткият премиер Нарендра Моди е обвинен, че се опитва да заглуши гласове, критикуващи реакцията на неговата администрация на брутална инфекциозна вълна, разкъсала страната през април и май. Правителството му арестува журналисти и нареди на Twitter да премахне публикации, които критикуват поведението му срещу огнището, след като въведе обширни разпоредби, които му дават повече полицейски правомощия за онлайн съдържание.

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

ЕС с най-острата критика от 2014-та: Русия е безмилостен авторитарен режим

Борел предложи да наложат санкции на Русия, която се опитва да раздели Запада

В Русия правителството на президента Владимир Путин използва пандемията като последното си оправдание за арестуването на опозиционни фигури. Сътрудници на затворника от опозицията Алексей Навални са подложени на домашен арест и обвинения, че масовите протести срещу ареста му са нарушили разпоредбите за масови събирания.

В съседна Беларус авторитарният президент Александър Лукашенко разшири своята четвъртвековна желязна хватка върху властта, като спечели изборите през август 2020 г., които за опозицията - и много западни държави - са фалшифицирани. Избухналите огромни протести бяха посрещнати със сълзотворен газ, гумени куршуми и масови арести.

След това, през май, самолет на Ryanair, летящ от Атина до Вилнюс, беше принуден да кацне в белоруската столица Минск, след като екипажът бе уведомен за предполагаема заплаха. Опозиционният журналист Раман Проташевич бе свален от самолета заедно с приятелката си и арестуван.

Още преди да се появи COVID-19, екстремизмът започна своя поход.

Световната финансова криза от 2008 г., при която правителствата изпомпваха милиарди в балансиращи банки, разклати доверието в западния световен ред. И годините на рецесия и строги икономии, които последваха, засилиха популизма в Европа и Северна Америка.

Камала Харис посреща Меркел преди Байдън и обсъжда съюзна политика срещу Русия и Китай

Камала Харис посреща Меркел преди Байдън и обсъжда съюзна политика срещу Русия и Китай

Двете ще обсъдят и необходимостта от насърчаване и защита на демокрацията в собствените им страни

В Китай видяха икономическия срив през 2008 г. като доказателство, че те, а не световните демокрации, са на прав път.

Пекин все повече показва икономически мускули в чужбина, докато репресира опозицията в Китай, а също така засили контрола върху Хонконг, задушавайки несъгласието в бившата британска колония. Протестиращи, издатели и журналисти, критикуващи Пекин, са вкарани в затвора, а последният останал продемократичен вестник Apple Daily спря да излиза през юни, след като главните му редактори и ръководители бяха арестувани.

Когато коронавирусът се появи за пръв път в китайския град Ухан, властите отговориха категорично - макар и далеч не прозрачно - с драконовски блокади за сдържане на вируса.

Полицейският час и ограниченията за пътуване също станаха нещо обичайно в Европа през миналата година. Хората във Франция трябваше да покажат подписана декларация, за да изминат повече от 1 километър от дома си. А на британците им беше забранено да ходят на почивка в чужбина.

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

Америка "се завръща" на Г-7, но съмненията на съюзниците относно демокрацията в САЩ остават

"Това междуцарствие ли е между Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае"

Британските законодатели изразиха загриженост относно обхвата на извънредните правомощия на консервативното правителство, много от които преминаха без разисквания в парламента.

Както екстремизмът, така и съпротивата могат да се видят в Бразилия, където крайнодесният президент Жаир Болсонаро изрази носталгия по военната диктатура на страната. Той отхвърли вируса като "малък грип", постави под съмнение ваксините и се противопостави на социалните и икономическите ограничения. Засега той е държан под контрол от бразилските институции.

В САЩ президентът Джо Байдън отхвърли популизма на Доналд Тръмп, но републиканската партия, радикализирана от привържениците на бившия президент, има всички шансове да спечели отново властта.

Купър от LSE заяви, че едва ли авторитарната офанзива ще отстъпи скоро. "Това е борба между демокрация и авторитаризъм, която ще продължи десетилетия".

Западът се готви и опознава своя враг Русия и Китай

Западът се готви и опознава своя враг Русия и Китай

Западът се стреми към обединение за защита на "свободи и ценности срещу авторитарни посегателства, да запази и защити международния ред"