През 2017 г. президентът на САЩ шокира западните съюзници на Вашингтон по време на първата си европейска обиколка, като им се скара, че не плащат "справедливия си дял" за отбраната, като физически избута един министър-председател (на Черна гора Душко Маркович), а друг държавен глава (Еманюел Макрон) стисна до болка при публично ръкостискане.

След четири бурни години за трансатлантическите отношения при Доналд Тръмп, думите на приятелство и обещанието на неговия наследник от Демократическата партия Джо Байдън, че "Америка се завръща", докато се среща със западни съюзници тази и следващата седмица, са добре дошло облекчение.

Но те не са достатъчни, твърдят дипломати и външнополитически експерти, цитирани от "Ройтерс".

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО иска от Байдън уверение, че може да разчита най-мощния член САЩ

НАТО се завръща и трябва да се готви както за Русия, така и за военния възход на Китай

Байдън се сблъсква с продължаващи съмнения относно надеждността на Америка като партньор. Ръководителите на страните членки на Г-7, НАТО и Европейския съюз са притеснени от махалото на американската политика, което отново се люлее и търсят конкретни действия, а не думи след шока от годините на Тръмп.

"Това междуцарствие ли е между Тръмп 1.0 и Тръмп 2.0? Никой не знае", коментира Дейвид О'Съливан, бивш посланик на Европейския съюз във Вашингтон, като допълва: "Мисля, че повечето хора са на мнение, че трябва да се възползваме от възможността с тази администрация да укрепим отношенията и да се надяваме, че това може да оцелее след междинните избори за Конгреса и 2024 г.", когато изтича мандатът на Байдън.

Европейските лидери публично са оптимистично настроени, приветствайки оцеляването на мултилатерализма, но техните съмнения отиват отвъд белезите от годините на Тръмп. Външната политика на администрацията на Байдън изпраща смесени сигнали, белязани от някои грешни стъпки и несигурност по ключови политически области като Китай, благодарение на продължителни прегледи, отбелязаха бивши американски официални лица и дипломатически източници.

"Партньорите на Америка все още са замаяни от случилото се по времето на Тръмп", подчертава Хари Бродман, бившо високопоставено американско длъжностно лице и управляващ директор в Berkeley Research Group, като допълва: "Но някои от посланията на Байдън също са объркващи."

 Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

Новата Атлантическа харта на Байдън и Джонсън: Международен правов ред, суверенитет, демокрация

По подобие на Рузвелт и Чърчил...

Само шепа конкретни международни политики се появиха почти пет месеца от встъпването в длъжност, докато решенията на Байдън да настоява за клаузи "Купувайте американско", подкрепа за отказ от права на интелектуална собственост в Световната търговска организация с малко консултации с други членове и определяне на агресивен график за изтегляне от Афганистан обезпокои съюзниците.

Байдън каза, че всички американски военнослужещи ще напуснат Афганистан до 11 септември, ключова дата, отбелязваща началото на най-дългата война на Америка преди две десетилетия. Американски длъжностни лица заявиха, че ще завършат изтеглянето преди това.

Хронологичният график накара съюзници да се опитат да се справят, казаха няколко западни дипломати и добавиха, че виждат този ход като предназначен за вътрешна консумация.

И Байдън, и неговият топ дипломат, държавният секретар Антъни Блинкън, многократно са заявявали, че външната политика на САЩ на първо място трябва да е от полза за средната класа на Америка.

"Америка се завръща": Брюксел оптимистичен в навечерието на посещението на Байдън в Европа

"Америка се завръща": Брюксел оптимистичен в навечерието на посещението на Байдън в Европа

"Голяма разлика с администрацията на Тръмп"

За много европейски правителства това звучи като евфемизъм за изолационисткото мото на Тръмп "Америка на първо място". "Америка на първо първо ще остане, без съмнение", изтъква един западен дипломатически източник.

Високопоставен европейски дипломат каза, че най-важният фактор бил, че отново има с кого да се работи във Вашингтон: "След последните четири години това наистина има значение."

Много експерти посочват, че основното опасение за много чуждестранни съюзници е фундаментално - вярата им в американската демокрация е разклатена.

Тръмп месеци наред разпространяваше неверни твърдения, че е спечелил изборите на 3 ноември, а на 6 януари насърчи своите привърженици да шестват до Капитолия (сградата на Конгреса на САЩ), докато конгресмените потвърждаваха победата на Байдън.

Метежът, довел до евакуацията на сградата и пет жертви, сащиса световните лидери.

Джейми Ший, бивш високопоставен служител в НАТО, който в момента е част от мозъчния тръст "Приятели на Европа" в Брюксел, заяви пред Ройтерс, че е притеснен, че следващият президент на САЩ може да бъде друг лидер в стил Тръмп.

"Тъй че аз смятам, че имаме четири години", каза той, допълвайки, че "имаме ограничен период от време с тази проевропейска администрация, за да затвърдим солидно трансатлантическо партньорство в областта на икономиката и сигурността".

Демократическата партия на Байдън има крехко мнозинство в Конгреса, което затруднява приемането на законодателство и нулирането на международните цели. Републиканската партия се обедини около противопоставянето на неговия дневен ред.

В историческо споразумение министрите на финансите от Г-7 се съгласиха с плана на министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да преследва глобален минимален корпоративен данък от поне 15% и да позволи на страните да облагат около 100 големи компании с висока печалба. Републиканците в Сената веднага отхвърлиха споразумението.

"Това показва трудността да се постигне нещо в такъв разделен Конгрес", отбеляза един дипломатически източник.

Въпреки че хората в 12 европейски и азиатски страни все още виждат САЩ като "донякъде надежден" партньор, проучване на изследователския център "Пю", публикувано вчера, установи, че малцина вярват, че американската демокрация в сегашното си състояние дава добър пример за демократични ценности.

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

Имиджът на САЩ в чужбина се подобрил с избирането на Байдън

САЩ като цяло не бяха уважавани по времето на Тръмп