Посещението на американския президент Джо Байдън в Европа тази седмица ще сигнализира, че мултилатерализмът е оцелял през годините на Доналд Тръмп и ще подготви сцената за трансатлантическо сътрудничество по отношение на предизвикателства от Китай и Русия до климатичните промени. Това обяви председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, цитиран от "Ройтерс".

"Америка се завръща", каза Мишел, използвайки девиза, който Байдън прие, след като бившият президент Доналд Тръмп изтегли Вашингтон от няколко мултилатерални институции и в един момент заплаши да излезе от НАТО.

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Списък със задачи на Байдън, Г-7 и НАТО: Всички заедно срещу Русия и Китай

Америка се завръща - Да обединим съюзниците и да се борим с автокрацията и COVID-19

"Това означава, че отново имаме много силен партньор за насърчаване на многостранния подход ... голяма разлика с администрацията на Тръмп", коментира Мишел пред репортери в Брюксел късно вчера.

Мишел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен ще се срещнат с Байдън на 15 юни. Това ще последва среща на ръководителите на богатите демокрации от Г-7 във Великобритания и среща на държавните ръководители на страните от НАТО в Брюксел на 14 юни.

Мишел увери, че идеята, че "мултилатерализмът се завръща" е повече от лозунг, това било признание, че е необходим глобален подход за решаване на проблемите, независимо дали те са вериги за доставки на COVID-19 ваксини или по-справедливи корпоративни данъци в дигиталната ера.

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Байдън не успява да възстанови имиджа на САЩ във Франция и Германия

Само 51% от германците виждат САЩ като надежден партньор

Той настоя, че тридневната среща на Г-7 в Корнуол, Англия, може да бъде "важна повратна точка", която показва сериозен политически ангажимент зад обещанията на правителствата за възстановяване след икономическото опустошение от пандемията от коронавируса.

Тя също би била възможност за справяне с натиска, който изпитват либералните демокрации, отбеляза Мишел, който очаква дискусия на срещата на Г-7 относно необходимостта Западът да предприеме по-проактивен подход за защита на своите ценности в лицето на възхода на Китай и настойчивостта на Русия.

Вчера Мишел разговаря в продължение на 90 минути с руския президент Владимир Путин, казвайки му, че Москва трябва да промени поведението си, ако иска по-добри отношения с 27-членния ЕС.

ЕС и Русия не са съгласни по широк кръг въпроси, включително правата на човека, намесата на Русия в Украйна и отношението на Москва към хвърления в затвора критик на Кремъл Алексей Навални, а Мишел посочи, че отношенията между тях са достигнали ниска точка.

Шарл Мишел иска от Путин да спре с разрушителното поведение

Шарл Мишел иска от Путин да спре с разрушителното поведение

Влошаване на отношенията Русия-ЕС не е в интерес на никого