Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви в разговор с руския президент Владимир Путин, че отношенията между Европейския съюз и Русия зависят от промяна в отношението на Москва, съобщава ТАСС.

"Предадох послание за единство на ЕС в призива си към президента Путин. Тенденцията на спад в отношенията между ЕС и Русия може да се промени само ако Русия спре" с разрушителното поведение.

Двамата лидери обсъдиха борбата с коронавирус пандемията и "предоставянето на ефективни ваксини на разположение на всички", според Мишел. 

САЩ готови за взаимодействие с Русия, ако тя промени курса си

САЩ готови за взаимодействие с Русия, ако тя промени курса си

Москва обаче едва ли има желание за нещо подобно

Русия може да играе важна роля в разрешаването на кризата в Беларус, коментира Мишел в телефонния разговор с Путин, допълва изявление, разпространено от Брюксел.

"Обсъдена е и ситуацията в Беларус. Президентът Мишел подчерта важността беларуските власти да освободят политическите затворници, да прекратят репресиите и насилието и да започнат приобщаващ национален диалог. Русия може да играе важна роля в подкрепа на мирното уреждане на кризата".

Влошаването на отношенията между Русия и ЕС не отговаря на интересите на нито една от страните, се казва в изявлението. "Отношенията между ЕС и Русия са на ниско ниво. Това положение или по-нататъшното му влошаване не отговарят на интересите".

Мишел "потвърди непоклатимата подкрепа на ЕС за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници и подчерта дела на отговорност на Русия за пълното прилагане на споразуменията от Минск".

Лидерите са говорили за Либия, арменско-азербайджанския конфликт и други глобални проблеми, се казва в изявление на Европейския съвет.

Маас: Западът не иска студена война, ЕС да отмени правото на вето за външна политика

Маас: Западът не иска студена война, ЕС да отмени правото на вето за външна политика

Шансът на Европа се крие в завръщането на САЩ към международно сътрудничество