Съединените щати, Великобритания и Европейският съюз трябва да действат съвместно, за да окажат по-голям натиск върху беларуския президент Александър Лукашенко и неговото правителство, заяви в петък пред "Ройтерс" лидерът на опозицията Светлана Тихановская.

Тя направи коментарите си по време на посещение във Варшава, Полша преди срещата на върха на Г-7 във Великобритания следващата седмица, на която се надява да бъдат разгледани въпросите, повдигнати от беларуската опозиция.

"Натискът е по-мощен, когато тези страни действат съвместно и ние призоваваме Великобритания, САЩ, Европейския съюз и Украйна. Те трябва да действат съвместно, за да бъде техният глас по-силен", каза Тихановская.

Тихановска зове за още санкции на САЩ срещу Беларус

Тихановска зове за още санкции на САЩ срещу Беларус

Срещу лица и компании, подкрепящи правителството на Беларус

Франция заяви, че би искала да покани белоруската опозиция на срещата на върха на Г-7, ако приемащата страна Великобритания се съгласи. Великобритания заяви, че не планира да покани допълнителни делегации, но че Беларус ще бъде обсъден.

Тихановская заяви, че не е поканена на срещата на върха, но очаква Беларус да бъде обсъден там. Великобритания, САЩ и Европейският съюз наложиха забрани и замразяване на активи на някои длъжностни лица в Беларус след избори миналата година, които според опозицията са фалшифицирани.

След инцидента с Ryanair западните страни призоваха авиокомпаниите си да не летят над Беларус и заявиха, че ще предприемат други стъпки, като например забрана за беларуските авиокомпании и добавяне на още имена в черните си списъци.

Някои фигури от опозицията призовават за по-силни мерки, които биха оказали влияние върху цялостната белоруска икономика, като например ограничения върху вноса на минерали или петрол от Беларус.

Разузнаване и спецслужби на Русия и Беларус се заемат с агресията на САЩ и западните страни

Разузнаване и спецслужби на Русия и Беларус се заемат с агресията на САЩ и западните страни

СВР и КГБ ще противодействат на разрушителните дейности на Запада и глобалните нови заплахи