Ръководителят на руската служба за външно разузнаване Сергей Наришкин и председателят на Комитета за държавна сигурност на Беларус Иван Тертел обсъждат взаимодействие в контекста на агресивната политика на западните страни, съобщава ТАСС.

"Ръководителите на специалните служби обсъдиха резултатите и перспективите за взаимодействие в сферата на осигуряване на националните интереси на Русия и Беларус в условията на агресивната политика на САЩ и западните страни в руска и беларуска посоки". 

СВР на Русия и КГБ на Беларус се договориха "да проведат съвместна работа за противодействие на разрушителните дейности на Запада, насочени към дестабилизиране на политическата и социално-икономическата ситуация в пространството на Съюзната държава".

СВР подчертава, че на срещата страните отбелязват важността на консолидирането на усилията, насочени към укрепване на потенциала на Москва и Минск в противодействието на глобалните предизвикателства и новите заплахи за сигурността на Съюзната държава.

Под прикритието на ученията Sea Breeze ("Морски бриз") НАТО отново ще достави на Украйна модерни оръжия за войната в Донбас, коментира по-рано говорителят на руското военно министерство генерал-майор Игор Конашенков.

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

Лукашенко плаши със световна война при конфликт в Беларус

При външна агресия Беларус не очаква да спечели, но ще нанесе сериозни щети на врага

"Това, разбира се, са елементи на хибридна война, агресивни действия. Терминът "недружелюбни стъпки" е много мек", обяснява ръководителят на СВР.

Наришкин определя западната политика като "наистина агресивни действия, насочени срещу суверенитета на двете ни държави". "Разбира се, няма да се примирим с това".

Той добави, че действията на западните страни срещу Русия и Беларус се извършват извън рамките на международното право. "Агресивни действия, които се предприемат извън рамките на международното право", каза ръководителят на Службата за външно разузнаване.

"В Руската федерация нашите граждани възприемат тези действия изключително негативно", обяснява той. "В населението се увеличават неприемливото отношение за такава политика на западните страни. Мисля, че подобни явления се случват в беларуското общество".

Наришкин добави, че Русия и Беларус твърдо отстояват защитата на универсалните човешки ценности. "Каквото и да се случи, ние ще защитим правото си на суверенно развитие, да изберем своя оригинален път на развитие".

Медведев: Отношенията със Запада - по зле от Карибската криза

Медведев: Отношенията със Запада - по зле от Карибската криза

Западът се е вдъхновил от силата си, особено след краха на Варшавския договор