В момента отношенията между Русия и САЩ са по-лоши, отколкото по време на кубинската ракетна криза. Това мнение изрази Дмитрий Медведев, заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия, в интервю за вестник "Комерсант", цитирано от ТАСС. 

"Не говоря за ситуация точно като кубинската ракетна криза, когато всичко висеше на косъм. Но в някои моменти сегашната ситуация е по-лоша. И е по-лоша, защото нашите партньори изхождат от предположението, че Русия може да бъде пренебрегвана", каза той.

Медведев добави, че в предишни години САЩ изхождаха от постулата, че Съветският съюз не е приятел, но трябва да се има предвид. "И сега те вярват, поне за момента, че Русия е умираща страна, че тя може да бъде игнорирана, че във външнополитическия дискурс тя може да бъде третирана с презрение и следователно е направила много грешки".

Той съжалява, че "нашите партньори на Запад така са се вдъхновили от силата си, особено след краха на Варшавския договор". Според него никой никога не се е опитвал да доведе конфронтацията с Москва до такова ниво. "Да, имаше много различни периоди, дори кубинската ракетна криза, но въпреки това на никой не му бе хрумвало да прекъсне всички комуникационни пътища. И какво направиха нашите партньори, например в Европейския съюз или САЩ - те започнаха да налагат индивидуални санкции".

Той добави, че въпреки колосалното противопоставяне между САЩ и СССР е невъзможно да си представим, че са наложени индивидуални санкции срещу Никита Хрушчов или Леонид Брежнев, или членове на Политбюро, или лидерите на Върховния съвет.

"Не, разбира се. Защо - защото нашите партньори бяха много по-прагматични. Да, ние не сме съгласни с политиката на Съветския съюз, осъждаме, но в същото време има канали за комуникация. Медведев, добавяйки, че дори експулсирането на дипломати, което сега е в ход, не е практикувано в такава степен по време на конфронтацията със СССР, въпреки че имаше единични случаи.

Лавров пак обяви ЕС за ненадежден партньор

Лавров пак обяви ЕС за ненадежден партньор

Изключването от SWIFT нямало да бъде изненада за Русия

Отношенията на Русия със западните държави, включително САЩ и Европейския съюз, се влошиха драстично през последните години и то не по инициатива на Русия, обясни Медведев.

Той подчерта, че Русия се нуждае от "стабилни, добри, добросъседски, взаимноизгодни отношения с Европейския съюз, САЩ и с всички останали страни". "Но въпросът е точно на каква позиция се придържат нашите партньори."

Според него това напрежение се отразява зле на общата ситуация в света. "Мисля, че е лошо, че в икономически план всички са загубили много", каза заместник-ръководителят на Съвета за сигурност на РФ.

Той коментира взаимодействието между Русия и Запада, отговаряйки на въпроса за отношението към протестите. Медведев отбеляза, че собствената му гледна точка не се е променила през последните 10 години - след митингите на площад Болотная в Москва.

Сасоли призовава ЕС за строги санкциите срещу Москва

Сасоли призовава ЕС за строги санкциите срещу Москва

Европа трябва да се заеме с подкрепа на НПО, гражданското общество и дисиденти в Русия

"Що се отнася до отношението на моите другари, колеги, всички ние сме живи хора и ситуацията се промени. Виждаме отношението към нашата страна, което се проявява активно през последните години от нашите съседи в Европа и още повече в САЩ".

Според Медведев Русия и Западът "трябва да стигнат други, нормални, стабилни принципи на сътрудничество". "Надявам се това да се случи, наред с други неща, в резултат на руската външнополитическа дейност".

В същото време Медведев смята, че може да се върне конструктивен подход в отношенията, не бива да се възприемат съществуващите трудности като фатални.

"Не искам да кажа, че едната страна винаги е виновна за всичко, че сме бели и пухкави, а те винаги са мръсни и лоши. Но в тази ситуация със сигурност не сме били инициаторите на този вид конфронтационна спирала. Но това трябва да се третира без фатализъм. Може да се преобърне".

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Руските власти щели да бъдат готови да отговорят на запитванията на Байдън за правата на човека в Русия

Срещата на президентите на Русия и САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, която ще се проведе в Женева на 16 юни, ще се превърне в възможност за обсъждане на най-трудните въпроси за двете страни, коментира той.

"Скоро ще има среща между президента на страната ни и президента на Съединените американски щати. Поне това вече е възможност за обсъждане на най-сложните и най-конфликтни теми".

Очаква се Путин и Байдън да се срещнат в Женева на 16 юни. Това ще бъде първата руско-американска среща на върха от юли 2018 г., когато Путин се срещна в Хелзинки с Доналд Тръмп.

Кремъл заяви, че лидерите на Русия и САЩ планират да "обсъдят състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпроси на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията и уреждането на регионални конфликти."

На 30 май Байдън обяви, че възнамерява да повдигне на срещата по-специално темата за нарушенията на правата на човека.

"Льо Тан": Сянката на Си надвисва над срещата Байдън - Путин в Женева

"Льо Тан": Сянката на Си надвисва над срещата Байдън - Путин в Женева

За повече от десетилетие Вашингтон и Москва преминаха от неуспешни срещи към разногласия