Руският външен министър Сергей Лавров отново нарече Европейския съюз ненадежден партньор, съобщават RT и РИА "Новости".

"Европейският съюз и Западът като цяло вече доказаха в конкретни случаи, че са ненадеждни партньори. И може да има ситуации, когато неправомерни решения се вземат съвършено от нищото", коментира Лавров по време на пресконференция след разговори с португалския външен министър Сантос Силва.

През февруари руският външен министър вече отбеляза, че евентуалните санкции срещу Русия са вътрешен въпрос на Европейския съюз, а руската страна изграждала живота си, изхождайки от това, че ЕС е ненадежден партньор.

Руският първи дипломат допълни в тази връзка, че изключването от SWIFT нямало да бъде изненада за Русия.

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

Лавров настоя: Брюксел унищожи отношенията на ЕС с Русия

За сметка на това с Китай отношенията ставали все по-сериозни

"Сигурен съм, че нашето правителство, нашата Централна банка, съответните финансови органи подготвят възможни решения, ако се направи опит да се подкопаят възможностите ни да осигурим свободен обмен в рамките на многостранната търговска система, в рамките на нормите на Световната търговска организация", подчерта той.

По думите му не можело да се изключи възможността за спиране на работата на тази система за обмен на информация в Русия.

"Не знам какви конкретни решения ще бъдат взети от западните страни, собствениците на SWIFT и какви лостове, какви методи за натиск могат да бъдат упражнявани върху тях", отбеляза още Лавров.

Лавров: Русия и ЕС нямат почти никакви отношения

Лавров: Русия и ЕС нямат почти никакви отношения

Руският топ дипломат е убеден, че инициатор на влошаването на ситуацията е Брюксел

Той добави, че тази система отдавна позволява обслужване на икономическите връзки, икономическите интереси на страните членки на ЕС и други държави, включително Руската федерация.

SWIFT е международна междубанкова система за предаване на информация и извършване на плащания, към която са свързани повече от 11 хиляди от най-големите организации в почти всички страни по света. Медиите редовно съобщават, че изключването на Русия от SWIFT може да се превърне в една от по-тежките санкции на Запада срещу Москва.

ЕП предлага изключване на Русия от SWIFT и отказ от петрола и газа ѝ при инвазия в Украйна

ЕП предлага изключване на Русия от SWIFT и отказ от петрола и газа ѝ при инвазия в Украйна

Както и крути мерки срещу руските олигарси в ЕС