Европейският парламент (ЕП) предлага Руската федерация да бъде изключена от платежната система SWIFT, отказ от руския петрол и газ в случай на продължаване на агресията в Украйна. Това се изтъква в приета днес резолюция на ЕП.

Резолюциите на Европейския парламент по международни въпроси имат декларативен, а не задължителен характер. Другите институции на Европейския съюз обаче трябва да се вслушат в мнението на евродепутатите.

ЕС трябва да се подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия

ЕС трябва да се подготви за дълготрайно противопоставяне с Русия

Руските власти са решили да се държат като противник на Запада

"Европейският парламент подчертава, че ако военното струпване в бъдеще се превърне в нахлуване в Украйна от Русия, ЕС трябва да даде да се разбере, че цената на такова нарушение на международните права и норми ще бъде сериозна: настояваме, че при такива обстоятелства, вносът на петрол и газ в ЕС трябва да спре незабавно, Русия трябва да бъде изключена от платежната система SWIFT, всички активи в ЕС на олигарси, близки до руските власти и техните семейства, трябва да бъдат замразени, визите трябва да бъдат отменени", се настоява в резолюцията.

"ЕП остава обезпокоен от значителното военно присъствие на границата с Украйна и в незаконно анексирания Крим... Осъжда ученията на Руската федерация, насочени към сплашване и дестабилизация, приветства балансираната реакция от страна на Украйна", се казва в документа.

Европарламентът зове за военна подкрепа за Украйна заради действията на Русия

Европарламентът зове за военна подкрепа за Украйна заради действията на Русия

Осъди и действията на Русия срещу Чехия и Навални

ЕП потвърди, че "подкрепя независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна в нейните международно признати граници", а също така не признава незаконното анексиране на Крим.

По-конкретно Европейският парламент призовава ЕС и страните членки "да създадат европейски режим за санкции срещу корупцията в допълнение към глобалния режим за санкции за нарушения на правата на човека". Според евродепутатите държавите от ЕС вече не трябва да бъдат "гостоприемно място за руски богатства и инвестиции с неясен произход".

Европарламентът подчерта, че "страни като Кипър, България и Малта трябва да се откажат от програмите "златен паспорт".

Командосите на САЩ се заемат с Китай и Русия, тероризмът вече не е приоритет

Командосите на САЩ се заемат с Китай и Русия, тероризмът вече не е приоритет

Разузнавателни мрежи, намиране и поразяване на цели на равностойни противници

Резолюцията съдържа и апел, че в случай на "военна намеса на Русия в Украйна активите в ЕС на олигарси, близки до руските власти и техните семейства, трябва да бъдат замразени и визите да бъдат отменени".

Изключването на Русия от SWIFT обаче не е толкова просто. Според върховния представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел SWIFT е международна частна организация и в този смисъл Европейският съюз няма компетенции да изключи Руската федерация от нея.

В резолюцията също така се изразява съжаление във връзка с разкритията, че руските разузнавателни служби са причинили експлозията във военен склад във Върбетице, Чехия, през 2014 г., при която загинаха двама чешки граждани. Споменават се и обвиненията срещу служители на руското военно разузнаване (ГРУ) в опита за убийство на българския оръжеен търговец Емилиян Гебрев и на още двама души в България през 2015 г.

Все повече българи са гневни на Русия – анализ на фондация "Бертелсман"

Все повече българи са гневни на Русия – анализ на фондация "Бертелсман"

Отношенията на София с Русия охладняват през последните 2 г...

Евродепутатите изразяват дълбоката си солидарност с чешкия народ и органи, както и твърдата си подкрепа за страната след последвалия дипломатически спор с Русия и експулсирането на служители на посолствата от двете държави.

Парламентът също така отново призовава за незабавното и безусловно освобождаване на лишения от свобода руски опозиционен лидер Алексей Навални, чиито присъди са политически мотивирани и противоречат на международните задължения на Русия в областта на правата на човека. В текста се напомня на руските власти и лично на президента Путин, че те носят пълна отговорност за здравето и телесната неприкосновеност на Алексей Навални и трябва да предприемат всички необходими мерки за защита на неговото физическо и психическо благосъстояние.

Украйна призова Запада да изхвърли Русия от SWIFT

Украйна призова Запада да изхвърли Русия от SWIFT

Тълкувам посланието на президента Путин по следния начин