Десет години след като намериха и убиха Осама бин Ладен, американските военноморски тюлени преминават през основен преход, за да подобрят и да разширят способностите си срещу заплахите от световни сили като Китай и Русия, съобщава АП. 

Новият план намалява броя на взводовете SEAL с 30% и увеличава техния размер, за да направи екипите по-смъртоносни и способни да се противопоставят на сложните морски и подводни противници. И ще има нов, интензивен процес на скрининг за елитните воини на флота, за да се получат по-висококачествени лидери след скандали, които разтърсиха силите и включваха обвинения в убийство, сексуално насилие и употреба на наркотици.

Адмирал Хю Хауърд, командващ на SEALs, изложи своите планове в ексклузивно интервю за The Associated Press. Той каза, че военноморските сили за специални операции са съсредоточени върху антитерористичните операции, но сега трябва да започнат да се развиват извън тези мисии. През последните две десетилетия мнозина се биеха в пустините на Ирак и планините на Афганистан. Сега те са фокусирани върху връщане към морето.

Това решение отразява по-широката стратегия на Пентагона където приоритет са Китай и Русия, които бързо увеличават военните си сили и се опитват да разширят своето влияние по целия свят. Американските отбранителни лидери смятат, че две десетилетия война срещу бойци и екстремисти са източили ресурси, което е причина САЩ да загуби позиции срещу Москва и Пекин.

Борбата с тероризма имаше своите предимства, позволявайки на тюлените да изострят своите умения в разработването на разузнавателни мрежи и намирането и поразяването на цели, каза Хауърд, който оглавява военноморското командване за специални бойни действия. "Много от тези неща могат да се прехвърлят, но сега трябва да си оказваме натиск, за да действаме срещу заплахи от равностойни противници."

В резултат на това Хауърд добавя персонал към взводовете SEAL, за да подобри способностите в кибер и електронната война и безпилотните системи, усъвършенствайки уменията за събиране на разузнавателна информация и измама и победа на врага.

"Ние оказваме натиск върху себе си, за да се развием и да разберем нашите пропуски в способностите и каква е истинската ни жизнеспособност срещу тези заплахи, поставени от световните конкуренти", каза той.

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Британски командоси и Ми-6 погват руското разузнаване по света

Началникът на армията предложи те да бъдат поставени на различна траектория в новите планове

Адмирал Майк Гилдей, началник на военноморските операции, каза, че целта е по-доброто интегриране на тюлените в мисиите на ВМС в морето.

"Тъй като общността на Военноморските сили за военни действия се завръща все повече и повече към своите морски корени, тяхната засилена интеграция в целия флот недвусмислено ще подобри нашите уникални морски способности, за да ни помогне да се конкурираме и да спечелим срещу всеки противник".

Увеличаването на размера на взводовете SEAL ще добави високотехнологични възможности. А намаляването на броя на единиците ще позволи на Хауърд да бъде по-селективен при избора на командири.

През последните години SEALs бяха замесени в редица шумни скандали. Един от най-известните е арестът на шефа на специалните операции на ВМС Едуард Галахър по обвинения във военни престъпления, включващи убийство на пленник на "Ислямска държава" и опит за убийство при разстрела на цивилни по време на разполагането в Ирак през 2017 г.

Галахър бе оправдан по всички обвинения, с изключение на едно, позиране за снимки с мъртвите пленници. Жури препоръча неговият ранг да бъде намален, като се намали пенсията и обезщетенията му, когато е на път да се пенсионира. Но президентът Доналд Тръмп се намеси и нареди на Галахър да бъде разрешено да се пенсионира, без да загуби статута си.

Взвод SEAL бе изтеглен от Ирак през 2019 г. на фона на обвинения в сексуално насилие. Членовете на екип 10 на SEAL са участвали в употребата на кокаин и подправяне на тестове за наркотици. А командосът Адам Матюс е осъден на една година във военен затвор за ролята си в смъртта на армейска зелена барета в Африка през 2017 г.

Военноморските лидери се скараха, когато военноморските тюлени не спазиха своя "тих професионален" дух, публикувайки своето участие в нападението в Пакистан, при което беше убит бин Ладен, лидерът на Ал Кайда, отговорен за планирането на атентатите от 11 септември. Двама тюлени написаха книги за мисията, което предизвика порицание от командващия по това време, контраадмирал Брайън Лоузи.

"Критично за нашия професионализъм е - не рекламирай естеството на работата си, не търся признание за моите действия", каза той.

Откакто пое управлението миналия септември, Хауърд се обърна към армията и морската пехота за идеи как по-добре да провери силите на командосите си и да ги оцени.

Той засили процеса на скрининг с повече психологически оценки на личностните черти. По-големият контрол ще обхване всички и ще помогне на лидерите да разберат по-добре характера на всеки член. Процесът ще осигури повече обратна връзка.

Байдън лично възстановява отношенията с Европа на срещата на НАТО в Брюксел

Байдън лично възстановява отношенията с Европа на срещата на НАТО в Брюксел

Бъдещето на алинса, агресивна Русия, разрушителни технологии и възхода на Китай