Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в неделя, че ще притисне руския президент Владимир Путин да зачита човешките права, когато двамата лидери се срещнат по-късно този месец, съобщава "Ройтерс".

"Срещам се с президента Путин след няколко седмици в Женева и ще дам да се разбере, че няма, няма да останем настрана и да му позволим да злоупотреби с тези права", каза Байдън в неделя, говорейки в Делауеър в речта си в чест на празника на Деня в памет на загиналите във войните.

По-рано от офиса на ООН в Женева заявиха, че са готови да предоставят форум за срещата на върха Русия-САЩ, ако такова искане дойде.

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

Байдън: Санкциите срещу "Северен поток 2" биха били контрапродуктивни

"Контрапродуктивно от гледна точка на нашите европейски отношения"

Планираната среща на двамата лидери, предвидена за 16 юни, се провежда в края на първото международно пътуване на Байдън като президент следващия месец, когато той е на посещение във Великобритания за среща на лидерите на Г-7 и в Брюксел за срещата на върха на НАТО.

Белият дом нееднократно е заявявал, че търси "стабилни и предсказуеми" отношения с руснаците, като същевременно обвинява Путин, че руснаците са се намесили в миналогодишните президентски избори в САЩ и че Кремъл стои зад хакерска кампания SolarWinds, при която руските хакери са заразили широко използван софтуер със злонамерен код, което им позволява достъп до мрежите на поне девет американски агенции.

Администрацията на Байдън също критикува Русия за ареста и затвора на опозиционния лидер Алексей Навални и публично призна, че има ниска до умерена увереност, че руски агенти предлагат награди на талибаните за нападение над американските войски в Афганистан.

През март администрацията на Байдън обяви санкции срещу няколко средни и висши руски служители, заедно с повече от дузина фирми и други образувания, заради почти фатална атака с нервно-паралитичен агент срещу Навални през август 2020 г. и последвалото му затваряне. Навлани се завърна в Русия дни преди инаугурацията на Байдън на 20 януари и бързо бе арестуван.

Миналия месец администрацията обяви, че експулсира 10 руски дипломати и санкционира десетки руски компании и лица в отговор на обвиненията в хакерството и намесата на SolarWinds.

Но дори когато Байдън продължи с последния кръг от санкции, той призна, че се сдържа да предприеме по-строги действия - опит да изпрати съобщение до Путин, че все още има надежда, че САЩ и Русия могат да постигнат разбирателство за правилата на играта в техните съпернически отношения.

Меркел e доволна от личната среща на Байдън и Путин

Меркел e доволна от личната среща на Байдън и Путин

Тя си говори с Путин, срещи и разговори винаги са провеждани, дори през Студената война