Русия обяви, че ще изпрати "неудобни" сигнали до САЩ преди срещата между държавните глави на двете страни следващия месец, съобщава "Ройтерс".

Коментарите бяха направени ден след като президентът на САЩ Джо Байдън настоя, че ще притисне руския президент Владимир Путин да зачита правата на човека, когато двамата президенти се срещнат в Женева на 16 юни. Отношенията между двете сили са на невиждано дъно от епохата на Студената война.

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Президентът на САЩ ще му даде да "разбере, че няма да му позволим да злоупотреби"

"Американците трябва да приемат, че редица сигнали от Москва ... ще бъдат неудобни за тях, включително през следващите дни", подчерта Сергей Рябков, който е заместник-министър на външните работи на Русия.

Рябков отбеляза, че руските власти щели да бъдат готови да отговорят на запитванията на Байдън за правата на човека в Русия и настоя, че Москва била по-гъвкава от Вашингтон, когато става въпрос за изготвяне на дневен ред за срещата между двамата държавни ръководители.

Отношенията на Русия със Запада са силно обтегнати заради хвърлянето в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални, струпването на десетки хиляди военни близо до Украйна, както и обвиненията в хакерски атаки срещу избори.

Белият дом: Байдън се среща с Путин на 16 юни

Белият дом: Байдън се среща с Путин на 16 юни

Кремъл: Искаме да обсъдим стратегическата стабилност, международния дневен ред, пандемията и регионални конфликти