Президентът Джо Байдън ще проведе среща с Владимир Путин следващия месец в Женева, среща лице в лице между двамата лидери, която се случва на фона на ескалиращото напрежение между САЩ и Русия през първите месеци на управлението на Байдън, съобщава АП.

Белият дом потвърди подробности за срещата на върха във вторник. Планираната среща на двамата лидери, предвидена за 16 юни, се провежда в края на първото международно пътуване на Байдън като президент следващия месец, когато той е на посещение във Великобритания за среща на лидерите на Г-7 и в Брюксел за срещата на върха на НАТО.

Байдън за първи път предложи среща на върха по време на разговор с Путин през април, когато администрацията му се подготви да наложи санкции срещу руските власти за втори път през първите три месеца от неговото президентство.

Служителите на Белия дом заявиха по-рано тази седмица, че изглаждат подробности за срещата на върха. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан обсъди подробности за срещата, когато се срещна с руския си колега Николай Патрушев.

САЩ се надяват на среща с Путин през юни

САЩ се надяват на среща с Путин през юни

Засилена дипломатическа дейност

Белият дом нееднократно е заявявал, че търси "стабилни и предсказуеми" отношения с руснаците, като същевременно обвинява Путин, че руснаците са се намесили в миналогодишните президентски избори в САЩ и че Кремъл стои зад хакерска кампания SolarWinds, при която руските хакери са заразили широко използван софтуер със злонамерен код, което им позволява достъп до мрежите на поне девет американски агенции.

Администрацията на Байдън също критикува Русия за ареста и затвора на опозиционния лидер Алексей Навални и публично призна, че има ниска до умерена увереност, че руски агенти предлагат награди на талибаните за нападение над американските войски в Афганистан.

През март администрацията на Байдън обяви санкции срещу няколко средни и висши руски служители, заедно с повече от дузина фирми и други образувания, заради почти фатална атака с нервно-паралитичен агент срещу Навални през август 2020 г. и последвалото му затваряне. Навлани се завърна в Русия дни преди инаугурацията на Байдън на 20 януари и бързо бе арестуван.

Миналия месец администрацията обяви, че експулсира 10 руски дипломати и санкционира десетки руски компании и лица в отговор на обвиненията в хакерството и намесата на SolarWinds.

Но дори когато Байдън продължи с последния кръг от санкции, той призна, че се сдържа да предприеме по-строги действия - опит да изпрати съобщение до Путин, че все още има надежда, че САЩ и Русия могат да постигнат разбирателство за правилата на играта в техните съпернически отношения.

По време на кампанията си за Белия дом Байдън определи Русия като "най-голямата заплаха" за сигурността и съюзите на САЩ и критикува предшественика си президента Доналд Тръмп заради добронамерените му отношения с Путин. Тръмп избягва пряката конфронтация с Путин и често се опитва да омаловажи злокачествените действия на руския лидер.

След седмици на президентския пост, Байдън заяви в обръщение пред служители на Държавния департамент, че при първия му разговор с Путин е подходил коренно различно към Русия от Тръмп.

През март Байдън в интервю за ABC News отговори утвърдително на въпроса на интервюиращия Джордж Стефанопулос дали смята, че Путин е "убиец".

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че коментарът на Байдън демонстрира, че "определено не иска да подобрява отношенията" с Русия и че отношенията между страните са "много лоши".

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Русия: Г-7 играе опасна игра и тласка Москва към Китай

Предупреждение - Опасна е агресивната и безпочвена критика към Кремъл и Пекин, които имат огромен потенциал в различни области по целия свят

Кремъл също потвърждава срещата между Путин и Байдън в Женева на 16 юни, съобщава ТАСС.

"В съответствие с постигнатото споразумение президентът на Руската федерация Владимир Путин ще проведе разговори с президента на Съединените американски щати Джоузеф Байдън в Женева на 16 юни", се казва в изявлението. 

"Искаме да обсъдим състоянието и перспективите за по-нататъшно развитие на руско-американските отношения, въпросите на стратегическата стабилност, както и актуални въпроси от международния дневен ред, включително взаимодействие в борбата срещу пандемията на коронавируса и уреждането на регионални конфликти", коментира Кремъл.

Пътуването до Женева е първото чуждестранно посещение на руския президент от януари 2020 г., когато той посети Израел и Палестина.

Байдън и Путин се срещат в Женева

Байдън и Путин се срещат в Женева

Времето и мястото на срещата остават неясни