Групата на седемте играе "опасна игра", като отправя агресивна и безпочвена критика към Кремъл, тъй като тя тласка Русия по-близо до Китай, заяви руският посланик в Лондон Андрей Келин пред "Ройтерс" в четвъртък.

Този месец външните министри от Г-7 сериозно критикуваха Китай и Русия, смятайки Кремъл за злонамерен, а Пекин за "побойник", но освен думи има няколко конкретни стъпки, освен изразяване на подкрепа за Тайван и Украйна.

В комюнике от 12 400 думи Г-7 заяви, че Русия има дестабилизиращо влияние върху света заради анексирането на Крим през 2014 г., военното натрупване на границата с Украйна и намесата й във вътрешните работи на други страни.

Келин заяви, че критиката на Г-7 е пристрастна, конфронтационна, липсва същност и подклажда антизападни чувства сред руснаците, докато агресивното им отношение към Русия и Китай сближава двете сили.

"Това е опасна игра", обяснява 64-годишният Келин пред "Ройтерс". "Русия и Китай имат огромен потенциал в различни области - в икономиката, в технологиите, във военния капацитет, в политиката - този потенциал е разпространен по целия свят."

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Форум в Лондон

"Ние не сме съюзници с Китай, но натискайки Русия и Китай, това заздравява редиците ни с Китай - в този смисъл ние сме все по-обединени срещу предизвикателствата, които поставя Запада."

Русия, най-голямата държава в света по територия, отрича да се намесва извън нейните граници и казва, че Западът е обхванат от антируска истерия.

Китай, втората по големина икономика в света, казва, че Западът е "хулиган" и че лидерите му имат пост-имперско мислене, което ги кара да си мислят, че могат да действат като глобални полицаи.

Лидерите на Г-7 се събират на среща на върха в Сейнт Айвс, в южния английски регион Корнуол, на 11-13 юни. Очаква се на дневен ред да бъде "как да се справим с Русия на президента Владимир Путин".

Келин, дипломат от кариерата, който говори свободно английски, френски и холандски, каза, че Русия ще действа според собствените си геополитически интереси и че ако има въпроси, които трябва да бъдат обсъдени, диалогът е най-добрият начин.

"Но Г-7 предпочита мегафонната дипломация. Това е клуб, който изразява определени мнения по различни теми, но няма никакви права да съди други държави за състоянието на демокрацията."

Пекин осъди безразсъдната подкрепа на Г-7 за Тайван против Китай

Пекин осъди безразсъдната подкрепа на Г-7 за Тайван против Китай

Призовава Г-7 "да се справят със собствените си проблеми" и да спрат с "грешните практики"

Запитан за критиките на Г-7 към състоянието на правата на човека в Русия, Келин каза, че САЩ и Великобритания трябва да обърнат повече внимание на състоянието на собствената си демокрация след атаките срещу Капитолия и расовите въпроси във Великобритания.

"Погледнете се в тази ситуация - но те не искат да се погледнат", каза Келин. "Никой не им дава правото да съдят другите - особено относно състоянието на демокрацията."

Русия бе въведена в групата на осемте през 1997 г. при бившия президент Борис Елцин, но членството й бе преустановено през 2014 г. след анексирането на Крим.

"Виждаме дискусии по този въпрос: нека поканим Русия, нека не каним Русия. Странно е за нас, тъй като ние въобще и не настояваме да станем отново част от този клуб", каза Келин. "Според нас той е загубил авторитета си."

"Това е разделящо - има тенденция да разделят света на приятели и неприятели: те искат да говорят за коалиции от приятели, насочени срещу останалите. Това не носи решения - носи повече проблеми на света", каза Келин.

Според него Русия се интересува повече от други форуми като Г-20, Шанхайската организация за сътрудничество и организацията БРИК.

Лавров: Г-20, а не Г-7 ще се справи със световните проблеми

Лавров: Г-20, а не Г-7 ще се справи със световните проблеми

Групата на седемте вече не може да се справя сама