Китай осъди съвместно изявление на външните министри от Г7, в което се изразява подкрепа за претендирания от Китай Тайван и определи Пекин за "хулиган", като заяви, че това е груба намеса във вътрешните работи на Китай, съобщава "Ройтерс".

В комюнике на срещата на върха в Лондон външните министри от Г7 заявиха, че Китай е виновен за нарушения на правата на човека и за използване на "принудителна икономическа политика", като Г-7 ще използва колективни усилия, за да ги спре.

В необичайна стъпка Г-7 също заяви, че подкрепя участието на Тайван във форумите на Световната здравна организация и Световната здравна асамблея - и изрази загриженост относно "всякакви едностранни действия, които могат да ескалират напрежението" в Тайванския пролив.

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

Статуквото в Тайван е в интерес и за САЩ, и за Китай

По време на изказването си в Пекин говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин осъди изявлението, заявявайки, че то отправя "безпочвени обвинения", които представляват груба намеса във вътрешните работи на Китай. 

"Това е безразсъдното унищожаване на нормите на международните отношения", каза той.

Г-7 като група трябва да предприеме конкретни действия за засилване на глобалното икономическо възстановяване, вместо да го нарушава, добави той.

Уан също атакува страните от G7 за натрупване на ваксини срещу COVID-19. "Те не трябва да критикуват и да се намесват в други страни с високомерно отношение, подкопавайки настоящия основен приоритет на международното антипандемично сътрудничество", каза той.

Китай разглежда Тайван като своя територия и се противопоставя на всяко официално представителство на Тайван на международно ниво. Китай също засили военните дейности край Тайван през последните месеци, опитвайки се да отстоява своите претенции за суверенитет.

Изявлението на Г-7 бе прието топло в Тайпе, където правителството заяви, че това е първият път, когато външните министри споменават острова в своето съвместно комюнике.

Тайванският президентски офис благодари на Г-7 за подкрепата. "Тайван ще продължи да задълбочава партньорството за сътрудничество със страните-членки на Г-7 и ще продължи да допринася с най-голяма положителна сила за глобалното здраве и благосъстояние на хората, както и за мира, стабилността и просперитета на индо-тихоокеанския регион", коментира говорителят Ксавие Чанг.

Г-7 обсъжда в Лондон руските тролове, Китай и пандемията

Г-7 обсъжда в Лондон руските тролове, Китай и пандемията

Великобритания като председател на Г-7 тази година, поиска "механизъм за бърз отпор" срещу руската дезинформация

"Призоваваме съответните държави да се справят със собствените си проблеми ... и да спрат да обобщават концепцията за национална сигурност, както и други грешни практики", обясни представителят на Китай за Г-7.

Напрежението със западните държави нараства и международната критика се засилва по въпроси, включително Синдзян - където правозащитните организации изчисляват, че поне един милион уйгури и хора от други предимно мюсюлмански малцинства са държани в лагери. 

Смята се също, че властите в района принудително са стерилизирали жени и са наложили принудителен труд.

Оттогава САЩ обвиниха Китай в геноцид, а британските депутати миналия месец одобриха символично парламентарно предложение, в което се декларира, че мюсюлманите-уйгури в Китай "търпят престъпления срещу човечеството и геноцид".

Въпреки че членовете на Г-7 запазиха най-силните си критики към Китай, те не пропуснаха Русия заради "безотговорното и дестабилизиращо поведение" на украинската граница.

Въпреки всичко те отвориха вратата към Китай за бъдещо сътрудничество.

Г-7 заяви, че ще търси начини да работи с втората по големина икономика в света "за насърчаване на регионалния и глобалния мир, сигурност и просперитет".

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Блинкън: САЩ ще отговорят на безразсъдна или агресивна Русия

Относно Китай, САЩ подкрепят международната система, основана на правилата след ВСВ