Държавният секретар на САЩ заяви в интервю пред БиБиСи, че САЩ ще отговорят на безразсъдни или агресивни действия на Русия.

Антъни Блинкън каза, че САЩ са фокусирани върху действия като отношението към Алексей Навални, хакването на Solar Winds и намесата в изборите.

"Бихме предпочели по-стабилна и предсказуема връзка", каза той.

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Китай и Русия са били основни теми на Г-7

Форум в Лондон

Блинкън бе във Великобритания на среща на външните министри от групата на индустриализираните държави от Г-7.

В изявление, публикувано след двудневните преговори, се критикува Москва за "безотговорното и дестабилизиращо поведение", особено срещу Украйна и за кибератаки.

Още през февруари президентът на САЩ Джо Байдън заяви, с по-грабващи слуха термини, че е дал ясно да се разбере на президента Владимир Путин, "че дните, в които САЩ се обръщат в лицето на руските агресивни действия ... са отминали".

Неговият предшественик Доналд Тръмп изглеждаше понякога като да избягва критики към Путин.

Експерт: Байдън да избягва война с Русия

Експерт: Байдън да избягва война с Русия

САЩ да се изтеглят от Сирия

Запитан за евентуална търговска сделка с Обединеното кралство и ситуацията в Северна Ирландия, Блинкън коментира, че администрацията остава силно фокусирана върху мира в Ирландия.

Държавният секретар обясни, че за президента Байдън е важно "каквото и да се прави, каквото и да правим, постигнатото със Споразумението от Разпети петък се запазва и имаме предвид политическото и икономическото благосъстояние на Северна Ирландия".

Джо Байдън по-рано заяви, че Брекзит не трябва да застрашава Споразумението от Разпети петък от 1998 г., което на практика сложи край на "проблемите" на Северна Ирландия.

Търговските споразумения след Брекзит за Северна Ирландия доведоха до напрежение там и допринесоха за оставката на първия министър Арлин Фостър.

Що се отнася до Афганистан, Блинкън настоя, че САЩ "остават в играта" и ще останат ангажирани със страната въпреки изтеглянето на войските.

Администрацията на Байдън обяви, че последните американски войници ще напуснат до септември.

По думите на Блинкън, може да се наложи регионалните сили да "засилят" и да използват влиянието си и да се опитат да държат страната в положителен път.

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

И след изтеглянето САЩ ще оказват подкрепа на армията на Афганистан

Обещание от Пентагона

Блинкън заяви пред БиБиСи, че администрацията на Байдън не се опитва да дърпа Китай назад или да го сдържа, подчертавайки, че САЩ подкрепят поддържането на международна система, основана на правилата след ВСВ.

Западът трябва да бъде много внимателен за характера на китайските инвестиции в западните икономики и да мисли много внимателно за инвестициите в стратегически активи.

Грандиозният икономически и военен възход на Китай през последните 40 години е сред най-значимите геополитически събития от новата история, заедно с падането на СССР през 1991 г., сложило край на Студената война, пише "Ройтерс".

"Ако се инвестира в стратегически индустрии, стратегически активи, това е нещо, на което страните трябва да гледат много внимателно. Друго нещо е да се каже: Няма да правим никакъв бизнес. Не казваме това."

Докато повторният възход на Китай притеснява Запада, то в продължение на векове Китай е една от най-влиятелните икономики на земята.

Китайският доход на глава от населението е по-висок от този в Европа от 10-ти век до началото на 15-ти век и е най-голямата икономика в света в продължение на няколко века след това, според ОИСР.

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

САЩ: Война с Китай за Тайван няма да е географски ограничена

Статуквото в Тайван е в интерес и за САЩ, и за Китай