Следственият комитет на Русия заведе ново наказателно дело срещу опозиционния лидер Алексей Навални и неговите сподвижници Леонид Волков и Иван Жданов, съобщи радио "Свобода".

Тримата са обвинени в създаване и ръководене на обществена организация, чиято дейност е съпроводена с насилие над граждани или причиняване на вреда на здравето им.

Делото е образувано още в началото на февруари, но за него се разбра едва сега. То е споменато в документите по делото за обявяване на щабовете на Навални за екстремистки организации.

Официално закриха щабовете на Навални

Официално закриха щабовете на Навални

Московската прокуратура поиска да бъдат обявени за екстремистки...

Припомняме, през февруари в Русия имаше масови протести в подкрепа па Навални, координирани от неговите щабове. Властите забраняваха и разпръсваха протестите под претекст, че нарушават противоепидемичните мерки.

Максималното наказание по февруарското дело е лишаване от свобода за четири години.

Освен това през месец май миналата година руският президент Владимир Путин включи и текста, по която са обвинени Навални и Волков в списъка с обвинения, при които се налага 5-годишна забрана за кандидатиране за изборни длъжности. Сред недоволните от управлението на Путин в руското общество се създадоха очаквания, че Навални може да се кандидатира за президентския пост. Ако бъде осъден по новото дело обаче, това може да му бъде забранено.

Засега не се съобщават подробности за делото. Навални се намира в затворническа колония заради дело отпреди 8 години. Ако не получи нова присъда, той ще излезе на свобода през 2023 г. Жданов и Волков напуснаха Русия.

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Натиск от Запада над Кремъл