Мрежата от официални щабове на руския опозиционен лидер Алексей Навални официално е закрита, съобщи радио "Свобода" с позоваване на сподвижника му Леонид Волков.

По думите му е невъзможно мрежата от щабове да продължи да работи в досегашния си вид, тъй като срещу сътрудниците й незабавно ще заведено дело за екстремизъм и те ще бъдат осъдени на лишаване от свобода, както и всички, които им помагат.

"Няма да помогне никакво ребрандиране, не можем да я представим като друга организация. Уви, да се работи в такива условия е невъзможно. Ние официално разпускаме мрежата от щабове на Навални." - заяви Волков в социалната мрежа Телеграм.

Той допълни, че има десетки "мощни и решителни регионални политици", има и хиляди техни последователи, има силни и самостоятелни политически организации, които ще се заемат с разследвания и избори, обществени кампании и митинги.

Русия затвори офисите на Навални

Русия затвори офисите на Навални

Прокуратурата настоява групата на опозиционера да бъде квалифицирана като екстремистка

Припомняме, на 26 април руската прокуратура спря дейността на щабовете на Навални докато излезе решението на съда по иска за признаване на организацията за екстремистка.

След това щабове от различни региони обявиха, че временно прекратяват дейността си и ще спрат работата на сайтовете си.

Преди това прокуратурата в Москва поиска основаният от Навални Фонд за борба с корупцията (поставен от руските власти в списъка с "чуждестранните агенти") и щабовете на опозиционера да бъдат обявени за екстремистки организации.

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Белият дом се надява, че Русия ще освободи Навални

Натиск от Запада над Кремъл