Руската прокуратура спря дейността на регионалните офиси на опозиционера Алексей Навални, съобщава "Франс прес".

Този ход идва, след като миналата седмица Навални - най-отявленият критик на президента Владимир Путин, прекрати гладната си стачка, която той започна с настояване за подходящо медицинско лечение в затвора.

Днес съдът в Москва започна производство по определяне на Фондацията за борба с корупцията (ФБК) на Навални и нейните регионални служби за "екстремистки", след като прокурорите поискаха те да бъдат прибавени към списъка на руския комитет за борба с тероризма.

Московският градски съд обаче поясни, че трябва да бъде взето окончателно решение за определяне на групата на Навални като екстремистка.

От офиса на Навални в Москва се посочва в изявление, че групата вече няма да може да работи както обикновено, тъй като това би било твърде опасно за служителите и поддръжниците й. Екипът обаче обеща да продължи борбата с корупцията, управляващата партия "Единна Русия" и президента Владимир Путин.

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

Франция заплашва Русия със санкции, ако Навални умре

ЕС ще държи пряко отговорен президента Владимир Путин и руските власти

Германия остро осъди заповедта. Говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че "използването на инструментите за борба с терора срещу политически нежелани мнения по никакъв начин не е съвместимо с принципите на правовата държава".

В петък руските прокурори заявиха, че са поискали ФБК и регионалните й служби да бъдат квалифицирани като "екстремистки", защото според тях те "създават условия за дестабилизация на социалната и социално-политическата ситуация". Освен това ги обвиниха, че работят за промяна на "основите на конституционния ред".

В момента в списъка за екстремисти на Русия са включени 33 организации, сред които и групировките"Ислямска държава" и "Ал Кайда". Те имат наложена забрана да работят в страната.

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Днес в Москва се провеждат протести в подкрепа на Навални

Припомняме, през януари 44-годишният опозиционен лидер бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва, по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

В момента повечето от най-приближените съюзници на Навални са под домашен арест или са напуснали страната. Някои от тях публично обявиха, че напускат ФБК, след като прокуратурата поиска Фондацията да бъде квалифицирана като екстремистка.

Кремъл не обръща внимание на заплахите на САЩ за последици в случай на смърт на Навални

Кремъл не обръща внимание на заплахите на САЩ за последици в случай на смърт на Навални

Песков: Путин не следи здравословното състояние на затворници, той се подготвя за послание до Федералното събрание