Министърът на външните работи на Франция предупреди Русия, че ЕС ще държи пряко отговорен президента Владимир Путин и руските власти, ако опозиционерът Алексей Навални умре. Париж заяви, че ще наложат санкции, ако се случи това, информира "Ройтерс".

Пред телевизия Франс2 Жан-Ив льо Дриан също каза, че не вярва, че Русия иска да започне военна операция в Източна Украйна, въпреки че разположи хиляди войници до границата.

1500 задържани след протестите за Навални в Русия

1500 задържани след протестите за Навални в Русия

Според източници, 60 000 души са взели участие в демонстрациите

Междувременно независимата група OVD-Info съобщи, цитирана от АФП, че повече от 1700 души са задържани от руската полиция на организираните демонстрации в подкрепа на Навални.

Хиляди излязоха да протестират в руски градове в сряда вечерта с искане да се освободи и да се осигури лекарска помощ на Навални. Най-големите демонстрации бяха в Москва.

От OVD-Info уточниха, че са задържани "повече от 1783 души в 97 населени места". Задържаните могат да бъдат глобени или да бъдат вкарани в ареста за няколко дни, тъй като властите не разрешиха протестите. 805 души са арестувани в Санкт Петербург, където полицията прибягна до сила за разпръскване на демонстрантите, използвайки електрошокови палки.

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

6000 поддръжници на Навални събра протестът в Москва, над 400 задържани само в Русия

Проявата не е разрешена от властите и те се заканиха да вземат мерки

44-годишният Навални започна гладна стачка на 31 март и през уикенда неговият екип предупреди, че здравето му се е влошило и може да умре "всеки момент".

Руската затворническа служба, която многократно попречи на лекари на Навални да го посетят, в понеделник го премести в болница за затворници във Владимировска област, на 100 километра източно от Москва.

44-годишният руски опозиционер Алексей Навални бе задържан на летище "Шереметиево" в Москва по-малко от час след пристигането си от Германия, където се възстановяваше 5 месеца от отравяне с новичок, което се предполага, че е по заповед на президента Владимир Путин.

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Сподвижниците на Навални Любов Собол и Кира Ярмиш арестувани в Москва

Днес в Москва се провеждат протести в подкрепа на Навални

Руски съд постанови, че той трябва да лежи в затвора 2 г. и 8 месеца за нарушаване на условна присъда от 2014 г. Преди 7 г. Навални бе осъден условно на 3 г. и 6 месеца затвор, но срокът на лишаване от свобода е намален, тъй като почти година опозиционерът бе под домашен арест. Той излежава присъдата си в наказателна колония на около 100 километра източно от Москва.

Критикът на Кремъл и активист срещу корупцията се разболя след качването си на самолет в Сибир през август 2020 г. По-късно той бе хоспитализиран в Берлин. Германия твърди, че има доказателства, че Навални е отровен с новичок, но Москва отвръща, че лекарите не са открили следи от отрова.