САЩ са готови за стабилни отношения с Русия, ако тя промени курса си. Това обяви американският държавен секретар Антъни Блинкън в интервю за Axios.

"Ако тя (Русия) промени курса, ние сме готови да общуваме", отбеляза той.

По думите му предстоящата среща на президентите на двете страни Владимир Путин и Джо Байдън в Женева следващата седмица едва ли ще демонстрира желанието на Москва да направи нещо подобно.

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия, но не толерират провокациите

Байдън: САЩ не търсят конфликт с Русия, но не толерират провокациите

Ще потвърди сътрудничеството с европейските партньори

Блинкън добави, че американският държавен глава ще се срещне с руския си колега заради агресията и атаките от страна на Москва. "Той ясно и директно ще каже какво тя може да очаква от САЩ, ако агресивните безразсъдни действия против нас продължат. Той ще даде също така ясно да се разбере, че ако Русия избере различен курс в своите действия, ние ще предпочетем по-стабилни отношения. Това ще бъде от полза за нашия народ, руския народ, целия свят - стратегическа стабилност, контрол над оръжията", изтъкна държавният секретар.

Той не изключи, че след първата среща на ръководителите на двете страни ще се появи известна сигурност в бъдещите отношенията. "Във всеки случай сме готови и за двата (сценария за развитие на събитията)", заключи Блинкън.

Самият Байдън по-рано в статия за "Вашингтон пост" заяви, че Вашингтон не търси конфликт с Москва, а напротив, иска стабилни отношения, но изрази готовност да отговори на предполагаемите предизвикателства пред европейската сигурност.

Русия охлажда превишените очаквания за срещата Путин-Байдън

Русия охлажда превишените очаквания за срещата Путин-Байдън

"Няма как да се очаква някакъв напредък в постигането на разбирателство"