Не бива да има превишени очаквания от преговорите между президентите на Русия и на САЩ Владимир Путин и Джо Байдън, насрочени за 16 юни в Женева. Дори началото на диалога между тях обаче е положителна стъпка.

Това заяви прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в коментар за руската държавна телевизия "Първи канал" в кулоарите на Международния икономически форум в Санкт Петербург.

Русия не очаква "пробив" на срещата Путин-Байдън

Русия не очаква "пробив" на срещата Путин-Байдън

Сергей Лавров няма никакви илюзии

Според говорителя на Путин срещата в Женева е "много, много важна", но "би било неправилно да се изпада в някакви превишени очаквания".

"Потенциалът на разногласията между нас и дори на известни конфликтни моменти в отношенията ни е толкова голям, че няма как да се очаква някакъв напредък в постигането на разбирателство. Понякога обаче е полезно и да се съгласим, че не сме съгласни" един с друг, коментира той.

Песков припомни изразеното от Путин желание отношенията между двете страни да бъдат подобрени. Взаимното уважение и съобразяването с интересите на другия обаче са необходимо условие за подобряване на отношенията между Русия и САЩ. И обратното, опитите за диктат и менторство са обречени на провал, те може "да провалят плахата динамика, насочена към установяване на някакъв поне диалог", настоя той.

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Русия предупреди САЩ да очакват "неудобни сигнали" преди срещата Путин-Байдън

Руските власти щели да бъдат готови да отговорят на запитванията на Байдън за правата на човека в Русия