Русия не очаква голям пробив, когато президентът Владимир Путин и американският му колега Джо Байдън проведат първата си среща този месец. Това обяви руският външен министър Сергей Лавров, цитиран от "Франс прес". 

"Нямаме никакви илюзии и не се опитваме да създадем впечатление, че ще има какъвто и да е пробив, някакви исторически съдбоносни решения", коментира Лавров по време на пресконференция в Москва преди разговорите в Женева на 16 юни.

"Льо Тан": Сянката на Си надвисва над срещата Байдън - Путин в Женева

"Льо Тан": Сянката на Си надвисва над срещата Байдън - Путин в Женева

За повече от десетилетие Вашингтон и Москва преминаха от неуспешни срещи към разногласия

"Но самият факт на преговорите на най-високо ниво между двете водещи ядрени сили е разбира се важен", отбеляза той след онлайн среща на представители на алианса БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка).

Срещата лице в лице между двамата държавни глави идва на фона на нива на напрежение между Русия и САЩ, които не са наблюдавани от години, а двете страни омаловажиха очакванията за някакви значими резултати.

Откакто встъпи в длъжност, Байдън наложи нови санкции срещу Москва заради руската роля в мащабната кибератака срещу SolarWinds и намесата в президентските избори през 2020 г.

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Байдън обеща да притисне Путин за правата на човека

Президентът на САЩ ще му даде да "разбере, че няма да му позволим да злоупотреби"

Вашингтон също така критикува остро Москва за отравянето и последвалото хвърляне в затвора на критика на Кремъл Алексей Навални.

Байдън в неделя обеща да повдигне чувствителни въпроси в преговорите, като подчерта, че ще даде да се разбере на Путин, че "няма да стоим безучастно и да го оставим да злоупотребява" с човешките права.

Белият дом: Байдън се среща с Путин на 16 юни

Белият дом: Байдън се среща с Путин на 16 юни

Кремъл: Искаме да обсъдим стратегическата стабилност, международния дневен ред, пандемията и регионални конфликти