Край на по-евтините цигари за възрастните кубинци. Властите в страната обявиха, че ще спрат държавната помощ за пушачите, съобщи БиБиСи.

До момента лицата над 55-годишната възраст имаха привилегии при купуването на цигари. Те можеха да се възползват от 25-процентно намаление, което се отнасяше за четири пакета цигари в рамките на месец. Разликата в цената  се поемаше от държавата.

От септември месец обаче възрастните кубинци ще трябва да плащат цигарите си на нормална цена.

Мерките са част от усилията на властите за ограничаване на държавните харчове. Страната беше една от най-силно засегнатите от световната икономическа криза.

В правителствено комюнике се посочва, че отпадането на привилегиите е една от стъпките за намаляване на държавните субсидии. Цигарите не са от основна необходимост, се казва още в него. Здравни мотиви за ограничаването на този тип привилегии обаче не се посочват, отбелязва БиБиСи.

Нерядко кубински пенсионери, които не пушат, купуват евтините цигари и след това ги препродават на по-висока цена, пише още медията.

Въпреки това, някои възрастни хора вече коментираха, че се чувстват обидени от новата мярка на правителството. 64-годишна пенсионерка, която получава пенсия в размер на 10 долара, заяви, че ще трябва да се раздели с цигарите, защото не може да си позволи да плаща по 33 цента за пакет от тях.