Бившият ръководител на Роскосмос Дмитрий Рогозин ще представлява Запорожка област в Съвета на федерацията, съобщи той за ТАСС.

"Благодарен съм на избрания губернатор на Запорожка област Евгений Балицки за оказаното ми доверие да представлявам този освободен древноруски регион в горната камара на нашия федерален парламент", каза Рогозин.

Сред приоритетните задачи той посочи съдействие за поемане на контрола върху територията на областта (областният център, град Запорожие, е под украински контрол), както и следвоенното уреждане.

Балицки беше избран за ръководител на областта на 23 септември от депутатите на украинския парламент, като преди това изпълняваше функциите на временен губернатор.

По-рано "Ведомости" и "Комерсант" съобщиха, че Рогозин може да стане сенатор от Запорожка област.

Рогозин беше постоянен представител на Русия в НАТО от 2008 до 2011 г., след което в продължение на седем години беше вицепремиер, отговарящ за военнопромишления комплекс и поръчките в областта на отбраната. През 2018 г. той стана ръководител на Роскосмос.

Рогозин напусна този пост през юли 2022 г. Той беше наследен от бившия заместник министър-председател Юрий Борисов.

Рогозин: "Сармат" гарантира сигурността на Русия през следващите 30-40 години

Рогозин: "Сармат" гарантира сигурността на Русия през следващите 30-40 години

Американската система за противоракетна отбрана (ПРО) била безсилна срещу ракетите

Тогава се появиха спекулации, че Путин е бил недоволен от работата на Рогозин и го е отстранил.

От Кремъл обаче обещаха да "наемат" Рогозин своевременно и заявиха, че той няма да остане без работа.

Миналата есен "Ведомости" съобщи, че Русия може да създаде Кримски федерален окръг, а Рогозин да стане пратеник на президента. Коментирайки съобщенията, бившият ръководител на Роскосмос заяви, че "в този момент на заплаха за страната ни той е готов да изпълни всяка задача, поставена от Родината".

През октомври миналата година Рогозин пътува до Запорожката област и заяви, че е "на фронтовата линия".

През ноември той оглави група от военни съветници "Царски вълци" в зоната за специални операции в Украйна, като оказваше военно-техническа помощ на военнослужещите от ДНР и ЛНР.