йеменПрезидентът на Йемен Али Абдула Салех обяви, че приема исканията на опозицията за конституционни реформи и предсрочни избори до края на годината, съобщи СиЕнЕн, позовавайки се на официално съобщение от офиса на държавния глава.

В документа се посочва, че Салех е „дълбоко ангажиран с всички възможни инициативи" за постигане на консенсус с опозицията с цел „предотвратяване на последващи кръвопролития".

Въпреки това, в източната част на страната и днес имаше сблъсъци между части подкрепящи президента и такива, които са на страната на опозицията. Според анализатори, има сериозна опасност от гражданска война в Йемен, тъй като военните са разединени. "Ал-Джазира" съобщи, че дубайските власти са пресекли опит за нелегален внос на голямо количество оръжие от Турция.

Властите съобщиха, че президентът е приел петте основни искания на демонстрантите, сред които са създаване на правителство на националното единство и комитет, който да подготви нова конституция, както и насрочване на предсрочни избори до края на годината.

Все още не е известна реакцията на опозицията, която до този момент приемаше единствено незабавно оттегляне на Али Абдула Салех.

В страната в момента е в сила извънредно положение, като държавният глава и силите за сигурност имат допълнителни правомощия за цензура, задържане и арест. От месеци най-бедната арабска страна се тресе от протести срещу 32-годишното управление на ключовия американски съюзник в битката с „ал-Кайда".

Военни, посланици и политици минаха на страната на опозицията, като един от най-влиятелните офицери, ген.-майор Али Мохасен ал-Ахмар, изпрати танковете си да пазят опозиционните митинги в столицата Санаа. В отговор Републиканската гвардия на един от синовете на Салех също зае позиции в центъра на града. Президентът твърдо отказа да предаде властта на военните.

Държавният секретар Хилари Клинтън призова в сряда за политически диалог в Йемен с участието на всички политически сили. Френският външен министър Ален Жупе, от своя страна, директно призова Салех да напусне поста си.