Три крайно десни партии от европейски страни, които имат представители в Европейския парламент, сформират алианс. Той носи името „Европейски алианс на националните движения".

В него влизат Британската национална партия, Националният фронт на Франция и Партията за по-добра Унгария „Йобик".

Като цели, които ще отстоява алианса, те посочват защитата на традиционните ценности, прекъсване на миграцията и по-жестоки мерки против нелегалните емигранти в Европа.

В момента трите партии нямат достатъчно депутатив Европейския парламент, за да може алианса да се счита за официална парламентарна група и да има правото на финансиране от Евросъюза.
За да може да се счита за политически блок са необходими не по-малко 25 члена от седем държави от общността.

Въпреки това новият алианс може да претендира за финансиране като паневропейско обединение.

По-рано - през 2007 година - опитът да се създаде такъв алианс се провали заради разногласия между отделните представители на крайно десните сили.

Ник Грифин, представител на британската партия, съобщи че алиансът ще получи от ЕС 11 милиона евро, ако обаче се докаже, че отговаря на изискванията на съюза.

Едно от тези изисквания гласи, че политическите обединения трябва да съблюдават принципните на свободата, демокрацията, за уважава правата на човека и спазването на закона.

В манифеста на новия алианс от трите партии е посочено, че те отхвърлят всички опити да се създаде европейска мега-държава.

Алиансът призовава към хуманно и мирно решение на проблемите с емигрантите посредством сътрудничество, за да се повиши стандарта на живот в развиващите се страни. Алиансът се обявява за действена защита на Европа от новите заплахи на тероризма, а също и от политическия, икономическия, финансовия и религиозния империализъм.

Партиите се обявяват за защита на традиционните морални ценности и за поддръжка на семейството, за да се спре постоянното намаляване на населението на Европа.
Като една от основните си цели алиансът формулира „съвместната борба против деструктивните последствия на глобализацията".