Маскирани нападатели са пребили крайнодесен кандидат по време на предизборната кампания преди предсрочните парламентарни избори във Франция, съобщи полицията, цитирана от "Ройтерс".

Ерве Брой, кандидат от партията на Марин льо Пен "Национaлен Сбор" (НС), беше нападнат по време на предизборна кампания в индустриалния град Сент Етиен, близо до Лион, в Централна Франция.

Нападателите му са били облечени в черно и с маски на лицата, казаха говорители на полицията и местните власти. Той е бил хоспитализиран след нападението, но скоро трябва да бъде изписан, добавиха те.

Атаките срещу политически фигури - повечето от които кметове и местни съветници - нарастват постоянно във Франция.

2387 са физическите и вербалните атаки през първите девет месеца на 2023 г. спрямо 2265 за цялата 2022 г., когато инцидентите са се увеличили с една трета спрямо 2021 г., показват последните данни на МВР.

Льо Пен обвини "крайнолеви екстремисти" за атаката срещу Брой.

"Не може да се позволи една предизборна кампания в една демокрация да има такива актове на изключително насилие, извършвани от крайна левица, която е готова на всичко, за да посее хаос", каза Льо Пен в социалната медийна платформа X.

Полицията е започнала разследване.

Президентът Еманюел Макрон призова за предсрочни избори, след като партията му беше победена от НС на европейските избори, който води и в анкетите преди предстоящите парламентарни избори.

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Алиансът на Макрон зове французите да не скачат в неизвестното без парашут

Обещава, че няма да вдига данъците