Много европейски политици приветстваха Джо Байдън като победител в президентските избори в САЩ, но други се въздържаха, а няколко дори подкрепиха твърдения на Доналд Тръмп за измама с бюлетините, пише "Файненшъл Таймс".

Изтъкнати крайнодесни от Словения, родното място на съпругата на Тръмп Мелания, до Франция и други места, отправиха критики за отразяване на атаките на американските републиканци срещу легитимността на анкетата.

Отричащите Байдън могат да усложнят усилията на ЕС за съживяване на трансатлантическите отношения след години на сблъсъци с администрацията на Тръмп.

Те също така подчертават как политиката на напускащия американски президент вероятно ще го надживее, използвана за сплотяване на конспиративни правителства в Европа, особено ако коронавирусната криза подклажда бедността и обществения гняв.

"Това, което демонстрират тези избори, е, че по същия начин, по който тръмпизмът в САЩ е жив, така е и с нашите собствени малки тръмпчета", коментира Натали Точи, директор на мозъчния тръст на Института за международни отношения със седалище в Рим и съветник на Жосеп Борел, шеф на външната политика на ЕС.

"Единствената гаранция, която имаме, че те няма да се надигнат отново, е да се справим с проблемите и неравенствата, които пандемията ще влоши още повече."

Облекчението в много европейски столици при изборните резултати отвъд Атлантическия океан е осезаемо, дори и Тръмп все още има повече от два месеца като президент, преди планираната дата на встъпване в длъжност на 20 януари.

Борел тази седмица призна, че "не е тайна, че последните четири години бяха сложни в отношенията между ЕС и САЩ. Те бяха белязани от многобройни политически разногласия. И дори видяхме, че някои от принципите, които считаме за основата на трансатлантическото партньорство, се разяждат и понякога дори се изпразват от тяхната същност."

Но последиците от изборите в САЩ също подчертаха резки различия както между страните от ЕС, така и в тях.

Обратната страна на координираните поздравления, отправени към Байдън от висши лидери на ЕС, малко след като американските медийни организации обявиха победата му в събота, бе мрачното мълчание в други части на Европа.

Снимка 505246

Източник: iStock

В Словения, която ще поеме шестмесечното ротационно председателство на ЕС през юли, популисткият премиер Янез Янша направи поздрави Тръмп като победител сутринта след допитването и критикува медиите за "забавяне и отричане на факти".

Дори след като резултатът за Байдън бе потвърден, той ретуитва теории на конспирацията и атакува онези, които не са съгласни.

Янша все още не е поздравил официално бившия вицепрезидент, публикувайки туит, че възнамерява да изчака, докато резултатите бъдат потвърдени.

Една от най-изненадващите реакции дойде от Естония, балтийската страна, която отдавна приглася на САЩ по въпросите на сигурността и многократно предупреждава за опасности от Русия, нейната съседка на изток.

Крайнодясната популистка двойка баща и син на Март и Мартин Хелме, съответно министри на вътрешните работи и финансите на Естония, определи Байдън като "корумпиран" и заяви, че резултатите от изборите са "фалшифицирани".

Март Хелме подаде оставка тази седмица след поток от критики, включително от страна на естонския президент и министър-председател, но синът му остава, карайки опозиционните политици да твърдят, че премиерът Юри Ратас всъщност подкрепя неговите възгледи.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан, който за едно десетилетие на власт пое контрола върху институциите на страната, ясно изрази предпочитанието си към Тръмп, като преди това заяви, че страната му няма "план Б", ако сегашният президент загуби.

"Орбан вече знае, че отношенията ще бъдат замразени, ако Байдън бъде избран", коментира Петер Креко от мозъчния тръст "Политически капитал" в Будапеща. "Мисля, че той чувства, че САЩ са беззъб лъв - лесен за манипулиране и няма от какво да се страхува."

В Италия Матео Салвини, лидер на влиятелната опозиционна антимиграционна партия "Лига" в Италия, който се появи публично с маска за лице "Тръмп 2020", първоначално подкрепи твърденията на Тръмп след изборите за измами с гласоподаватели.

Тъй като резултатът стана по-ясен, той модерира позицията си, заявявайки, че "избирателите винаги са прави".

Във Франция Марин Льо Пен, лидер на крайнодясна партия и вероятният основен претендент за поста на президента Еманюел Макрон за преизбиране през 2022 г., заяви в сряда, че "абсолютно няма" да признае победата на Байдън, докато не бъдат изчерпани всички съдебни възможности.

Това беше рязък обрат от триумфалния туит, публикуван от един от нейните старши съветници, когато Тръмп спечели президентския пост през 2016 г.

"Техният свят се срива", беше туитът от 2016 г. за поражението на Хилари Клинтън, а "нашият се изгражда."

Защо съдебните дела на Тръмп няма да променят резултатите от изборите?

Защо съдебните дела на Тръмп няма да променят резултатите от изборите?

В политическата реалност ние виждаме обвинения за масови изборни измами, но в съда различно