Заведените от президента на САЩ Доналд Тръмп съдебни дела за дискредитиране победата на новоизбрания държавен глава Джо Байдън е малко вероятно да променят резултатите от изборите и предимно става въпрос за политики и набиране на средства. Това съобщиха пред "Ройтерс" експерти по изборно право.

Тръмп многократно се оплака, че изборите са опорочени. Той дори твърди, че е спечелил президентските избори на 3 ноември и обвинява демократите, че се опитват да му "откраднат" победата.

Служители по сигурността отхвърлиха твърденията на Тръмп за изборни измами

Служители по сигурността отхвърлиха твърденията на Тръмп за изборни измами

CISA: Това са най-сигурните избори...

От предизборната кампания на американския лидер обявиха, че се борят за "свободни, честни и напълно прозрачни избори, при които всеки законен глас е преброен и всеки незаконен глас не е преброен".

Но заведените съдебни искове не отразяват тази риторика, коментира Джесика Левинсън, професор в Loyola Law School в Лос Анджелис.

"В политическата реалност ние виждаме обвинения за масови изборни измами. Но в съда, ако погледнете случаите, напълно различно", подчерта експертът.

Тръмп забрани на американците да инвестират във фирми, свързани с китайската армия

Тръмп забрани на американците да инвестират във фирми, свързани с китайската армия

Изброени са 31 компании...

Какви са съдебните искове?

От изборния ден до днес Тръмп внесе съдебни жалби в Пенсилвания, Мичиган, Аризона и Джорджия.

Основното оплакване в много от тях е, че наблюдатели от Републиканската партия не са получили необходимия достъп до местата за преброяване на бюлетините в райони, където има предимно демократи.

Вулгарният десен популизъм слиза от сцената с Тръмп

Вулгарният десен популизъм слиза от сцената с Тръмп

Светът си отдъхва, европейските партньори на САЩ се умориха да имат насреща си президент, който като парен чук руши правилата на следвоенния световен ред, застрашава единството и силата на НАТО и счита цивилизационното завоевание Европейски съюз вредно за интересите на САЩ.

В повечето искания, внесени тази седмица в Мичиган и Пенсилвания, се настоява съдът да попречи на властите в тези щати да потвърдят победата на Байдън.

В Пенсилвания от кампанията на Тръмп се оплакват, че нямат достъп за наблюдение преброяването на бюлетините, а също така неадекватно се потвърждава самоличността на избиратели и други фактори, които според тях доказват, че не може да се разчита на гласуването по пощата.

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Може ли Тръмп да организира преврат и да остане на власт втори мандат?

Няма конституционен път, който да позволи на милиардера да остане президент

В Мичиган от щаба на Доналд Тръмп се оплакват, че наблюдатели от Републиканската партия не са получили достъп, за да наблюдават броенето на пуснатите по пощата бюлетини в конферентен център в Детройт.

Адвокатите на Тръмп говорят ли пред съда за изборна измама?

Въпреки риториката на американския лидер в "Туитър", в съдебните жалби не се говори за изборна измама.

На 11 ноември в съдебния случай в Мичиган кампанията включи изявления на наблюдатели от Републиканската партия, които намекват, че може да са се случили изборни измами, но представят оскъдни доказателства.

Карл Роув, известен републикански стратег, писа в статия за "Уолстрийт джърнъл" на 11 ноември, че адвокатите на Тръмп не са представили доказателства за големи измами, които могат да доведат до отмяна на победата на Байдън.

Според Роув действията на президента вероятно няма да доведат до промени в щатите и със сигурност не са достатъчни за промяна на финалния резултат.

Какви успехи постигна Тръмп в съда?

Американският президент извоюва няколко малки победи в Пенсилвания.

На 5 ноември съдът удовлетвори молба на кампанията наблюдателите да следят броенето на бюлетините от по-малко разстояние. Кампанията на Тръмп също спечели решение да се премахне малък брой бюлетини, пуснати по пощата, тъй като не може да се потвърди от кого са изпратени.

Съдът бързо отхвърли другите жалби на Тръмп, включително една в Мичиган, която е свързана с достъп на наблюдателите до местата за преброяване на бюлетините и една в Джорджия - че не може да се броят бюлетините, които са пристигнали по-късно.

Каква е целта на Тръмп?

Правни експерти смятат, че съдебните жалби изглежда имат за цел да хвърлят съмнение върху победата на Байдън в ключови щати като Пенсилвания и Мичиган.

Ако съдът не позволи на местните власти да потвърдят резултатите в тези щати, позволява на доминираните от републиканци законодателни органи да твърдят, че той е истинският победител и че електорите в щатите трябва да са за него. Конгресът след това ще трябва да реши кои електори да признае.

Републикански законодатели в Пенсилвания отхвърлиха тази теория и обявиха, че парламентът няма роля в избирането на електорите.

Кой е най-силният съдебен случай на Тръмп?

Правни експерти коментират, че най-обещаващият случай за американския лидер е един, който трябва да бъде разгледан от Върховния съд. Републиканците се опитват да отменят решение, което позволява на изборните власти в Пенсилвания да преброят пуснатите по пощата бюлетини с пощенска марка до изборния ден, ако са пристигнали най-късно три дни след вота.

Консервативни съдии отказаха да вземат решение по случая преди изборния ден, но намекнаха, че могат да го направят след вота.

Случаят е важен за щатите, тъй като може да изясни ролята на законодателите и съда при приемането на изборните правила.

Този съдебен случай обаче няма да засегне победата на Байдън в Пенсилвания, защото според местни представители само 10 000 бюлетини са приети в този тридневен срок. Байдън води в Пенсилвания с повече от 53 000 гласа.