Представители на американската изборна администрация заявиха, че гласуването на президентските избори през 2020 г. е "с най-добре гарантираната сигурност в американската история", отхвърляйки претенциите на президента Доналд Тръмп, че е бил ощетен при вота от изборни измами.

Отделът за национална сигурност, който работи по защитата на системите за гласуване в САЩ за президентските избори на 3 ноември, публикува съвместно изявление в четвъртък, предаде Би Би Си.

"Няма доказателства, че която и да е система за гласуване е изтрила или изгубила гласове, променила е гласовете или е била компрометирана по какъвто и да е начин", гласи становището на официалните представители.

"Въпреки че знаем, че има много неоснователни твърдения и възможности за дезинформация относно процеса на нашите избори, можем да ви уверим, че имаме абсолютно доверие в сигурността и честността на нашите избори, каквото и вие би трябвало да имате." - посочват от Агенцията за киберсигурност и инфраструктурна сигурност CISA.

Байдън смазва Тръмп в народния вот - над 5 млн. гласа разлика

Байдън смазва Тръмп в народния вот - над 5 млн. гласа разлика

Байдън е получил 76 996 528 гласа, а Тръмп - 71 925 902

Изявлението беше направено, след като Тръмп, без да представи доказателства, заяви, че са били "заличени" 2.7 милиона гласа, дадени в негова подкрепа. Той все още не признава победата на избрания президент Джо Байдън.

Шефът на CISA Кристофър Кребс заяви, че очаква да бъде уволнен от Тръмп, предаде "Ройтерс". Кребс е предизвикал недоволството на Белия дом и заради уебсайт на CISA, наречен Rumor Control, който разобличава дезинформацията на изборите.

В четвъртък Кристофър Кребс сподели публикация на експерт по изборно право, в която се казва: "Моля, не ретуитвайте дивашки и необосновани твърдения за системите за гласуване, дори ако те са отправени от президента."

Тръмп може да бъде изгонен от Белия дом от "Сикрет сървис", ако не се оттегли

Тръмп може да бъде изгонен от Белия дом от "Сикрет сървис", ако не се оттегли

Законът за преход на президентската власт от 1963 г. е ключов