Президентът на САЩ Доналд Тръмп може да бъде изведен от Белия дом от агенти на "Сикрет сървис", ако откаже да напусне, съобщават "Ройтерс" и "Гардиън", позовавайки се на експерти.

Законът за преход на президентската власт от 1963 г. е ключов за предаването на властта в САЩ. Държавните служители имат крайни срокове за предоставяне на информация и достъп на бъдещата администрация.

Тръмп е уникален президент в историята на САЩ по загуби

Тръмп е уникален президент в историята на САЩ по загуби

Той е единственият с импийчмънт, губи преизбиране и два пъти губи народния вот

Държавните служители полагат клетва да спазват конституцията на САЩ преди да встъпят в длъжност. Тази клетва изисква да се признае Байдън като новоизбрания президент, ако победи в Избирателната колегия, без значение какво казва Тръмп, коментира Робърт Чесни, професор по право в сферата на националната сигурност в Университета на Тексас.

"Трудно ми е да повярвам, че армията, "Сикрет сървис", ФБР или друга част от бюрокрацията ще застане на страната на Тръмп, ако Избирателната колегия или съда каже друго", подчерта Чесни.

Въпреки враждата между лагерите на Тръмп и Байдън по време на предизборната кампания, по-рано тази година администрацията на американския лидер изпълни изискванията за предоставяне на федерални сгради и правителствени ресурси на кампанията на бившия вицепрезидент.

Разцепление сред близките на Тръмп, Мелания и зет му го съветват да приеме загубата

Разцепление сред близките на Тръмп, Мелания и зет му го съветват да приеме загубата

Възрастните му синове и негови приближени са го притиснали да продължи битката

Може ли армията да изгони Тръмп от Белия дом, ако той откаже да го направи?

Двама ветерани повдигнаха вероятността в "отворено писмо" до топ генерала Марк Мили през август.

"Ако Доналд Тръмп откаже да напусне поста след изтичане на конституционния му мандат, американската армия трябва да го премахне със сила и вие трябва да издадете тази заповед", пише в писмото, публикувано от Defense One.

Тръмп: Откога медиите посочват президента?

Тръмп: Откога медиите посочват президента?

Стопанинът на Белия дом излезе от мълчанието

Но други смятат, че е по-добре да бъде изведен от "Сикрет сървис", за да не засягат основния правен принцип, че армията трябва да стои настрана от въпроси, свързани с прилагането на законите в страната.

Имаме конституционен процес и армията не е в това уравнение, коментира Кори Шейк, директорът за външна и отбранителна политика към American Enterprise Institute.

Ако Тръмп наистина откаже да напусне Белия дом, на 20 януари той ще се превърне в "нарушител", отбеляза Чесни и добави, че "Сикрет сървис" ще дойдат и ще го ескортират.

Професорът по право Лорънс Дъглас, чиято книга "Ще си отиде ли?" разглежда ситуацията след изборите през 2020 г., мисли, че в един момент Тръмп ще признае поражението си.

След като от години флиртува с идеята за отхвърляне на неблагоприятни изборни резултати, Тръмп увеличи страховете от опасни сценарии: гражданска война, превръщане на Върховния съд в оръжие и дори слагане край на американската демокрация. Отделно много американци са притеснени от възникване на насилие.

Ако някои от съдебните битки на Тръмп намери поддръжници сред републикански законодатели и федерални съдилища, това може да доведе до голяма бъркотия и хаос преди 20 януари, когато Байдън трябва да встъпи в длъжност.

Но най-вероятно републиканците ще си замълчат, ако Тръмп продължи да се оплаква и да отказва сътрудничество с екипа на Байдън, според експерти.

Въпреки че изгуби изборите, той спечели подкрепата на повече от 70 милиона американци и може да оказва голямо влияние върху електоралната си база години наред.

"Той ще продължи да казва на десетки милиони американци, че президентството на Байдън е нелегитимно, че демократите са направили преврат. Това определено може да открие пътя към повторна поява на Тръмпизма, ако не е самият Тръмп през 2024 г.", коментира Дъглас.

В събота стана ясно, че Джо Байдън е победител на исторически президентски избори. Той спечели Пенсилвания и Невада, които му дадоха необходимите минимум 270 електорални гласа в Избирателната колегия. Тръмп отказва да признае поражението си.