Приближеният кръг на президента на САЩ Доналд Тръмп започва да се разделя заради продължаващия му отказ да приеме резултатите от президентските избори, като зет му Джаред Къшнър и първата дама Мелания Тръмп са го посъветвали да се примири с победата на новоизбрания президент Джо Байдън, докато възрастните му синове и негови приближени са го притиснали да продължи битката, съобщава Си Ен Ен.

Къшнър, който е и старши съветник на Тръмп, го е посъветвал да приеме загубата, са разкрили двама източници пред американската телевизия. Според отделен източник, запознат с разговорите, първата дама е заявила, че е настъпил моментът той да приеме загубата на изборите.

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ
Обновена

Джоузеф Байдън е новият президент на САЩ

Байдън спечели в Пенсилвания

Междувременно двамата възрастни синове на Тръмп, Доналд-младши и Ерик, са пришпорили приближените да продължат да настояват и са притиснали републиканци и привърженици публично да отхвърлят резултатите, дори след като Си Ен Ен и други големи американски медии обявиха в събота, че Байдън печели надпреварата.

Щабът на Тръмп планира блиц от съобщения, който да подхрани аргумента му - неподкрепен с никакви доказателства към днешна дата - че вторият президентски мандат му е откраднат чрез корумпирано преброяване на гласовете в спорните щати, са казали три източника, запознати с въпроса, пред CNN.

Един от начините, с които планира да го направи, е представянето на некролози на хора, за които предизборният щаб ще претендира, че са гласували на изборите, и обмисля да организира митинги по подобие на предизборните, които да засилят посланието според двама от източниците.

Тръмп: Измамна победа за Байдън

Тръмп: Измамна победа за Байдън

С нови факти около изборите излезе президентът

Целта на опита е да се породи достатъчно съмнение относно резултатите, за които държавните секретари в спорните щати са подложени под натиск да започнат разследвания или сами да призоват за повторно преброяване - нещо, което би удължило процеса и потенциално би дало на щаба на Тръмп повече време за придвижване напред на съдебните дела през съдилищата.

Предишна проверка на фактите на Си Ен Ен на твърденията на няколко видни републиканци, като членове на семейството на Тръмп и поддръжници като бившия председател на Камарата на представителите Нют Гингрич и бившия изпълняващ длъжността директор на националното разузнаване Ричард Гренел, за мъртви хора, гласували в щата Мичиган, е показала тяхната несъстоятелност. Анализ на CNN на твърдението и предполагаемата подкрепа за това не е открил нито един пример това да се е случило.

Буш - младши поздрави Джо Байдън за победата

Буш - младши поздрави Джо Байдън за победата

Сигнал от Републиканската партия

Президентът, който беше на голф игрището си в Стърлинг, щата Вирджиния, в събота, когато Байдън беше обявен за победител, не е отрекъл резултата от изборите насаме, дори докато го прави публично, уточнили източници пред CNN. Но той продължава да притиска адвокатите си да завеждат съдебни дела, които биха забавили официалното удостоверяване на резултатите, и не е дал никаква публична индикация, че е готов да приеме резултатите от изборите.

Говорителят на предизборния щаб на Тръмп Джейсън Милър в публикация в "Туитър" вчера отрече Къшнър да е съветвал Тръмп, въпреки че CNN твърдо стои зад информацията си. "Тази история не е вярна", настоя Милър и допълни: "Джаред посъветва Тръмп да използва всички налични правни средства за защита, за да гарантира точност."

Тръмп подчерта в изявление от щаба си - моменти след като CNN и други медии прогнозираха, че Байдън ще стане 46-ият президент на САЩ, - че Байдън "бърза да се представя лъжливо за победител" и че надпреварата е "далеч от края си"