Дясноцентристката коалиция, оглавявана от националистическата партия "Лига" на вицепремиера и вътрешен министър на Италия Матео Салвини, спечели още седем града в местните избори вчера, включително крепости на левицата, които избраха първия си десен кмет от повече от половин век, съобщават италианските медии.

Във втория тур на изборите в град Ферара десницата печели за първи път от 1950 г., докато във Форли приключи 50-годишно управление на левицата. И двата града се намират в административния регион Емилия-Романя, сърцето на традиционния "червен пояс" от избиратели на левицата в цялата централна част на Северна Италия, който показа драстична ерозия в неотдавнашните избори.

Салвини нарече победите "забележителни". Те идват след триумфалните европейски избори преди две седмици, в които неговата партия спечели повече от една трета от гласовете.

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Крайнодясната партия "Лига" на Салвини е водеща политическа сила в Италия

Движение "Пет звезди" се бори за второто място с лявоцентристката Демократическа партия

Като цяло, неговата коалиция, която включва и дясноцентристката партия "Форца Италия" на Силвио Берлускони и крайнодясната "Италиански братя", добави още седем провинциални столици след вчерашните избори, включително Павия и Биела на север, Пескара в централната част на Италия и Вибо Валентия в южната част на страната.

Заедно с първия тур на изборите преди две седмици, това дясноцентристката коалиция взе властта в 12 населени места.

В същото време левицата спечели 14 места, взимайки Ровиго във Венето от десницата, и Ливорно в Тоскана от антисистемното Движение "Пет звезди", но загуби шестима кметове. По-голямата част от нейните победи бяха в места, където общинските съвети вече са контролирани от левицата, включително Флоренция, Бари, Прато и Реджо Емилия.

"Големи победи и големи придобивки", коментира председателят лявата Демократическа партия Никола Цингарети, който ръководи лявата опозиция в Италия.

"Има алтернатива на Салвини и това е нов ляв център. А това е само началото", подчерта Цингарети.

Движение "Пет звезди", което на централно ниво управлява в коалиция с "Лига", но участва в местните избори срещу хората на Салвини, спечели единствената провинциална столица, където то все още беше в надпреварата, след катастрофалното си представяне в първия тур: Кампобасо в региона Молизе.

Общо 136 града и градчета гласуваха във втория тур в неделя, от 3 778, които взеха участие в първия тур на 26 май. Никой от двата най-големи италиански града - Рим и Милано, не участва в изборите, следвайки друг изборен график, според който те ще избират кмет през 2021 г.

Избирателната активност беше по-ниска с около 16 процента: 52,1 процента от гласоподавателите са излезли за втория тур, в сравнение с 68,2 на сто в първия тур.