Двама души загинаха и други 48 бяха ранени след като крайпътна бомба избухна в западен Афганистан, съобщи АП. Сред ранените има 10 деца.

Ударът е бил насочен към преминаващ полицейски патрул в град Фатах, съобщи ръководителят на обществения здравен отдел в провинцията.

Бомбата е избухнала в центъра на града близо до училище.

Полицейският патрул е леко засегнат от удара. Двамата полицаи, които са били в колата, също са сред ранените.

„Това е работа на враговете на Афганистан", съобщи говорителят на министерството на вътрешните работи като обвини за атаката талибаните.

Западен Афганистан е област на силно напрежение. Районът е и основно трасе за контрабанда на хероин в Иран.

Миналата седмица талибански бунтовници поеха контрола в един от районите на провинция Фатах, след като полицията там напусна позициите си.

Това предизвика и атентата с крайпътна бомба миналата неделя, насочена срещу полицейския шеф на провинцията, който нареди унищожаването на макови полета в областта. При атаката загинаха няколко полицейски служители, а двама техни колеги бяха ранени. Полицейският шеф остана невредим.

Припомняме, че Афганистан е най-големият производител на опиум в света.

През 2006 година продукцията се е увеличила с 49%, като е станала 6 700 тона, което е достатъчно да се направят 670 тона хероин.

Правителството предприе акция за унищожаване на маковите полета, след като отхвърли идеята на Вашингтон полетата с мак да бъдат напръскани с препарати и по този начин да бъдат унищожени.