Министерството на вътрешните работи обяви за издирване известния руския журналист Александър Невзоров.

По-рано той е обвинен в неверни твърдения за руската армия. Невзоров е обявен вече за чуждестранен агент. Москва води специален регистър на "иноагентите", като дейността на болшинството от тях е забранена на територията на страната.

"Невзоров Александър Глебович, роден на 03.08.1958 г., се издирва по силата на Наказателния кодекс", се казва в базата данни, съобщава "Интерфакс".

Според разследването на 9 март в Instagram (забранена в Русия, а пък тя принадлежи на корпорация Meta, която е призната за екстремистка в Русия) и на 19 март в канал в YouTube журналистът публикува умишлено невярна информация за умишления обстрел от страна на руските въоръжени сили на родилен дом в град Мариупол. Публикацията е придружена от подвеждащи снимки на цивилни граждани, пострадали от обстрела. Снимките бяха разпространени от украинските медии.

Разследващият комитет припомня също, че руското министерство на отбраната официално е обявило, че информацията е невярна.

По-късно председателят разпореди да се анализират изявленията на Невзоров, свързани със специална военна операция на руски военни в Украйна. Проверката се извършва в рамките на наказателното дело срещу журналиста.

От началото на войната на Русия в Украйна Невзоров има не едно или две видеа с коментари, с които в типичния си ироничен стил осъжда военната агресия и властта в Москва. Едно от най-острите му изказвания е, че след войната, независимо как ще свърши, Руската федерация ще трябва да смени името си

Александър Невзоров и бивш телевизионен водещ на една най-високо оценените програми от края на 80-те "600 секунди", публицист и продуцент, талантлив журналист, хиполог и видео блогър. Бил е депутат от Държавната Дума. В началото на кариерата на настоящия руски президент Владимир Путин му е доверен човек, включително е спряган за медиен съветник на Кремъл от онзи период.

На 22 април руското министерство на правосъдието вписа Александър Невзоров, както и журналиста Сергей Пархоменко и бившия главен редактор на радиостанцията "Ехото на Москва" Алексей Венедиктов, в регистъра на чуждестранните медийни агенти, "иноагенти". Невзоров е считан за един от най-влиятелните мениджъри на медии в Русия.