Някои от изявленията на победителите на изборите в Молдова и България импонират на Кремъл, но тези кандидати не могат да се определят като проруски.

С такава позиция коментира резултатите от вчерашните избори в двете държави прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков. Припомняме, вчера у нас генерал Румен Радев, подкрепен от БСП, спечели президентските избори, а в Молдова изборите спечели също определеният като проруски кандидат

"Естествено, на нас ни импонират някои от изявленията на победителите в Молдова и България, които свидетелстват за готовност да се работи за нормализация на отношенията с други страни, включително и с нашата", заяви пред журналисти Дмитрий Песков.

Кремъл уважава избора както на народа на Молдова, така и на българския народ, подчертава прессекретарят и поздравява победителите за успеха.

В коментара си Песков не пропуска да отбележи, че Руската федерация разглежда България като важен партньор и по-рано съвместно са разработвани големи проекти, които обаче последствие са се провалили.

В отговор на въпрос има ли перспектива за възобновяване на "Южен поток" и АЕЦ "Белене" като проекти, Дмитрий Песков заяви, че засега те са минимални.

"Надяваме се, че ще появят нови", допълва обаче Песков. Подобен коментар направи Песков и за Молдова.