Игор Додон е новият президент на Молдова. Той събира 55% от гласовете срещу 45% за Майа Санду. Това показват все още неокончателни резултати. Проруският кандидат вече се обяви за победител. 

Вчера се проведе вторият тур на президентските избори в Молдова. Утре се очакват и официалните резултати. 

По данни на ЦИК, изборният ден е преминал спокойно, без сериозни нарушения, а избирателната активност до 12 часа е била 34%. 

Припомняме, че вчера гласоподавателите избираха между проруски и проевропейски кандидат. До втория тур достигнаха кандидатът на обявяващата се за сближаване с Русия Партия на социалистите Игор Додон и единният кандидат на дясната проевропейска коалиция Майя Санду. 

На първия тур на 30 октомври Додон събра 48,6% гласа, а Санду - 37,9% гласа.

За първи път от близо 2 десетилетия в Молдова избират държавен глава с народен вот, тъй като досега президентът на държавата се избираше в парламента.

В Молдова гражданите на страната за първи път гласуват на президентски избори от 90-те години на XX век. Изборите се разглеждат като война между поддръжниците за по-тясно сътрудничество с Русия и тези, които желаят евроинтеграция.

Засегнатата от криза държава с население от 3,5 милиона души е най-бедната в Европа. Тя е раздирана от корупционни скандали по високите етажи на властта. Това се случва също на фона на призиви в Румъния за обединение с Молдова.