Гражданите на Молдова гласуват на балотаж за президент на страната. Те могат да изберат между проруски и проевропейски кандидат, съобщава "Франс прес".

За първи път от близо 2 десетилетия в Молдова избират държавен глава с народен вот, тъй като досега президентът на държавата се избираше в парламента.

Балотаж в Молдова за президент

Балотаж в Молдова за президент

Засегнатата от криза държава

Изборните секции отвориха врати в 7 часа. Централната избирателна комисия обяви, че всички секции са отворени и работят нормално.

Според първите резултати на страницата на комисията около 6% са гласували сутринта.

На първия тур на 30 октомври кандидатът на обявяващата се за сближаване с Русия Партия на социалистите Игор Додон събра 48,6% гласа, а единният кандидат на дясната проевропейска коалиция Майя Санду - 37,9% гласа.

В Молдова гражданите на страната за първи път гласуват на президентски избори от 90-те години на XX век. Изборите се разглеждат като война между поддръжниците за по-тясно сътрудничество с Русия и тези, които желаят евроинтеграция.

Засегнатата от криза държава с население от 3,5 милиона души е най-бедната в Европа. Тя е раздирана от корупционни скандали по високите етажи на властта. Това се случва също на фона на призиви в Румъния за обединение с Молдова.