Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков отказа да коментира публикациите на CNN и New York Times, че руската армия според САЩ е планирала да използва ядрено оръжие срещу Украйна в края на 2022 г., информира Би Би Си.

"Тези съобщения са от категорията на спекулациите, които се публикуват в различни вестници. Не мисля, че това има нужда от коментари", каза Песков.

Джим Скуто от CNN съобщи миналата седмица, че САЩ са започнали "задълбочено да се подготвят" за възможността Русия да нанесе ядрен удар срещу Украйна в края на 2022 г. Той се позова на двама висши служители в администрацията на Байдън.

Притесненията на администрацията, каза един от източниците на CNN, "не бяха просто хипотетични - те се основаваха на някаква информация, която получихме."

По-късно New York Times също съобщи, че Вашингтон е обсъдил отговор на възможното използване на ядрени оръжия в Украйна през октомври 2022 г. Съдейки по прихванати разговори, в края на 2022 г. руските военни започнали да обсъждат използването на ядрен арсенал на бойното поле за първи път от началото на войната. Някои от разговорите са просто "бърборене", каза един служител. Но други разговори обсъждаха звената, които ще отговарят за преместването или разполагането на ядрени оръжия. Нещо повече, в един прихванат разговор висш руски военен командир открито обсъжда логистиката на използването на ядрени оръжия на бойното поле.

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Според него това е психологическото сплашване, а не реални намерения