В края на 2022 г. Съединените щати започнаха подготовка за възможността Русия да нанесе ядрен удар срещу Украйна, съобщиха за CNN двама висши служители в администрацията на Байдън.

Администрацията на САЩ беше особено загрижена, че Русия може да използва тактически или военни ядрени оръжия, казаха служители.

Притесненията на администрацията, каза висш служител на администрацията на Байдън пред CNN, "не бяха просто хипотетични - те се основаваха на някаква информация, която получихме".

"Трябваше да планираме всичко по такъв начин, че да бъдем в най-добра позиция, ако това немислимо събитие наистина се случи", каза същият висш служител на администрацията пред CNN.

Между края на лятото и есента на 2022 г. Съветът за национална сигурност на САЩ проведе поредица от срещи за разработване на планове за действие при извънредни ситуации.

"Ако има или много ясна индикация, че те ще направят нещо, ще атакуват с ядрени оръжия, или ако току-що са направили това, как да отговорим, как да се опитаме да предотвратим това или да го ограничим", каза CNN друг висш служител в администрацията.

В края на лятото на 2022 г. нещата вървяха зле за руските войски в Украйна. Украинските войски настъпваха към окупирания от Русия Херсон в южната част на страната. С напредването на украинските войски цели руски части се оказаха в опасност от обкръжение. Администрацията вярваше, че загубата от Русия на превзетия Херсон, който според Путин сега е част от руска територия, може да бъде "потенциален спусък" за използването на ядрени оръжия.

"Нашата оценка е, че за известно време един от сценариите, в които те обмисляха използването на ядрени оръжия, включваше неща като екзистенциални заплахи за руската държава и директни заплахи за руска територия", каза високопоставен служител на администрацията.

Освен това западните разузнавателни служби получиха информация, че възможността за ядрен удар срещу Украйна се обсъжда сред руски официални лица. Източникът на CNN каза, че има доказателства за дискусии за това "на по-ниски нива на руската система".

В нито един момент обаче Съединените щати не са открили разузнавателна информация, която да сочи, че Русия предприема стъпки за мобилизиране на ядрените си сили за извършване на подобна атака, отбелязва CNN.

"Така и не видяхме никакви признаци за стъпките, които очаквахме да предприемат, ако тръгнат по ядрения път", каза високопоставен служител на администрацията на Байдън.

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Зам.-шефът на НАТО: Путин блъфира с ядрените оръжия (засега)

Според него това е психологическото сплашване, а не реални намерения