Кремъл обяви, че присъждането на "Оскар" на документален филм за хвърления в затвора руски опозиционен лидер Алексей Навални показва известен елемент на политизация от Холивуд, съобщава Ройтерс.

"Навални", който спечели наградата "Оскар" за най-добър документален филм на тазгодишната церемония, показва как критикът на Кремъл се възстановява в Германия след отравяне с нервнопаралитично вещество в Сибир през 2020 г. и работи с разследващия новинарски канал Bellingcat, за да разкрие отговорните.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че не е гледал филма, но въпреки това смее да предположи, че разбира се има известен елемент на политизиране на темата. По думите му Холивуд не е непознат за политиката. Не мога да говоря за никакви кинематографични достойнства на този филм, защото не съм запознат с него, допълни той.

Във филма Навални прехвърли отговорността за епизода с отравянето на екип от агенти от службата за държавна сигурност на ФСБ. Русия отрича да се е опитвала да го убие.

Навални отдавна е трън в очите на президента Владимир Путин, който се грижи да не споменава името му публично. Сега той излежава комбинирани присъди от 11-1/2 години в наказателна колония с висока степен на сигурност за измама и неуважение към съда по обвинения, които според него са скалъпени, за да го накарат да млъкне.

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар
Обновена

Прецедент! Българинът Христо Грозев спечели Оскар

За филма "Навални" и разследването на руските отравяния

Съветникът на президента на Украйна Михайло Подоляк разкритикува Академията за филмово изкуство за присъждането на Оскар за най-добър документален филм на филма за хвърления в затвора руски опозиционер Алексей Навални.

Ако Оскарите са извън политиката, как трябва да разбираме документалния манифест на Навални, където вътрешната руска политика прелива? Ако Оскарите са извън контекста на войната в Украйна и масовия геноцид на украинците, защо постоянно говорите за хуманизъм и справедливост?, написа Подоляк в Twitter.

По-рано екипът зад украинския номиниран за най-добър документален филм "Къща от трески" също изрази разочарование от победата на Навални. Нейният режисьор Азад Сафаров твърди, че филмът му е трябвало да спечели не само за да даде малко радост на украинците в тези трудни времена, но и защото е дълбок. "о тази вечер за пореден път доказа, че руската пропаганда работи много добре и знае как да прокарва псевдогерои там, където герои няма... Ние сме украинци, не се оплакваме, твърди Сафаров.