Кремъл е уверен, че такова списание като "Шарли ебдо" не може да се появи в Русия. Това обяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков пред репортери, коментирайки нарастването на насилието във Франция заради карикатури на пророка Мохамед.

Той призова да не се забравя, че в Русия живеят около 20 млн. мюсюлмани, въпреки че християнството остава преобладаващата религия.

"Всъщност уникалността на нашата страна е именно в нейната многонационалност и мултиконфесионалност. И всички конфесии живеят в пълно уважение една към друга. И следователно съществуването на такова издание е абсолютно невъзможно при нас, включително като се вземе предвид действащото ни законодателство", добави Песков, цитиран от "Новости". 

Журналистите са попитали дали според Кремъл е допустимо да се правят карикатури на Бог, но Песков не е отговорил на този въпрос.

"Работата е там, че това е толкова сложен въпрос, че е невъзможно да се участва в обсъждането му с каквато и да е официална позиция", допълни той.

"И това и другото е недопустимо абсолютно", заключи Песков.

В същото време прессекретарят подчерта, че било недопустимо да се обиждат чувствата на вярващите, както е недопустимо да се убиват хора.

"И двете са абсолютно недопустими", заключи Песков.

Темата за карикатурите на "Шарли ебдо" отново стана актуална след трагедията в предградието на Париж Конфланс-Сент-Онорин. Там на 16 октомври 18-годишен ислямски екстремист от чеченски произход обезглави учителя по история Самюел Пати. Убийството беше извършено заради това, че учителят е показвал карикатури на пророка Мохамед в час по свобода на словото.

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

Макрон видя "криза" на исляма, обяви план за защита на светските ценности

"Секуларизмът е циментът на обединена Франция"

Френският президент Еманюел Макрон нарече престъплението терористичен акт. По думите му Франция няма да се откаже да публикува подобни карикатури и ще засили борбата срещу ислямския сепаратизъм. Освен това той призова за "освобождаване на исляма във Франция от чуждо влияние" и затягане на контрола върху финансирането на джамии.

Изявлението на френския президент предизвика възмущение в ислямския свят.