Невъзможно е да се очакват мигновени резултати по отношение повишаването на доходите на руснаците, но за това била създадена цяла програма и се правело много за постепенно повишаване на жизнения стандарт на руските граждани.

Това обяви Дмитрий Песков, прессекретар на президента на Русия, по повод вчерашния въпрос на бедна гражданка на Санкт Петербург към Владимир Путин за ниските заплати и пенсии на руските поданици.

Путин увери бедна рускиня, че не взема най-голямата заплата в Русия

Путин увери бедна рускиня, че не взема най-голямата заплата в Русия

Взимал около 10 500 евро на месец

Вчера Путин посети Санкт Петербург, където взе участие във възпоменателни мероприятия, посветени на 20-годишнината от смъртта първия демократично избран кмет на втория по големина руски град Анатолий Собчак. След като положи цветя пред паметника му, руският държавен глава отиде при хората, събрали се близо до паметника. Една възрастна жена се обърна към руския президент с въпрос как може да живее с 10 800 рубли (около 157 евро) на месец, като Путин отговори: "Мисля, че е много трудно."

Руската поданичка също така предположи, че заплатата му е много по-голяма от тази сума, на което Путин отговорил, че заплатата на руския държавен глава не била най-голямата в страната.

"Що се отнася до ниските доходи на руснаците, знаете, че президентът говори за това в своето обръщение (пред Федералното събрание) и за повишаването на жизнения стандарт и повишаването на доходите се реализира програма за целта. И вчера, когато разговаряше с тази жена, президентът каза за това, което се прави. Разбира се, за съжаление е невъзможно да се очакват мигновени резултати, но се прави много за постепенното повишаване на жизнения стандарт", уверил Песков пред журналисти.