Твърдението на ръководителя на британската служба за сигурност МИ-5 че руското военно разузнаване ГРУ е решено да предизвика хаос във Великобритания и Европа, е неоснователно и заслужава да бъде игнорирано, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от "Ройтерс".

Ръководителят на МИ-5 Кен Маккалъм каза в реч във вторник, че ГРУ е "на продължителна мисия да генерира хаос по британските и европейските улици: виждали сме палежи, саботажи и други".

Песков каза пред репортери, че Русия няма да приеме подобни твърдения и че те не заслужават внимание.

"Всички тези твърдения са абсолютно голословни и необосновани", каза той.

На фона на войната в Украйна европейските страни и алиансът НАТО обвиниха руските шпиони в организирането на редица враждебни дейности на континента през последните месеци.

В съвместна статия за Financial Times миналия месец ръководителите на Централното разузнавателно управление на САЩ и британската служба за външно разузнаване МИ-6 заявиха, че работят заедно, за да осуетят "безразсъдна саботажна кампания в цяла Европа, водена от руското разузнаване, и нейното цинично използване на технология за разпространяване на лъжи и дезинформация, предназначени да забият клинове помежду ни".

Зеленски: Ако Русия победи в Украйна, тя ще се опита да дестабилизира Балтика и Балканите

Зеленски: Ако Русия победи в Украйна, тя ще се опита да дестабилизира Балтика и Балканите

Кремъл да няма сили да продължи тази агресия