Президентът Володимир Зеленски заяви, че ако Русия постигне целите си в Украйна, тя ще се опита да дестабилизира и други региони на Европа, по-специално балтийските и балканските държави.

Зеленски каза това по време на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник, Хърватия, съобщи "Укринформ".

"Балканите помнят какво се случи при тях, Европа го помни. Украинската съпротива срещу руската агресия е още един залог за вашата бъдеща стабилност.

Ако Русия постигне целта си, разгроми Украйна, без съмнение ще се появят нови режими, подобни на московския", подчерта украинският президент. - А московският режим ще продължи да се опитва да дестабилизира Балтийския регион и Балканите".

Зеленски призова участниците в срещата на върха да "направят всичко възможно, за да намалят възможностите на Русия да дестабилизира Европа и света".

"Трябва да направим така, че Русия да няма сили да продължи тази агресия, за да не може повече да заплашва други държави", заяви украинският президент.

На срещата на върха Украйна и Хърватия сключиха споразумение за дългосрочна подкрепа и сътрудничество, което беше подписано от президента Зеленски и хърватския премиер Андрей Пленкович.

"Планът за победа" на Зеленски съдържа четири точки: военна помощ за Украйна, икономически стъпки, дипломатически натиск върху Русия и "политическа принуда" на Москва да прекрати войната и да седне на масата за преговори.