"През октомври, ноември и декември имаме шанс да придвижим ситуацията към мир и трайна стабилност. Ситуацията на бойното поле създава възможност да направим този избор - избор за решителни действия за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.", каза украинският президент Володимир Зеленски на срещата на върха Украйна-Югоизточна Европа в Дубровник. Думите му са цитирани от Би Би Си.

На срещата на върха Украйна и Хърватия сключиха споразумение за дългосрочна подкрепа и сътрудничество, което беше подписано от президента Зеленски и хърватския премиер Андрей Пленкович.

Споразумението с Хърватия, както и други подобни споразумения за сигурността на Украйна, ще бъде валидно за 10 години, съобщава РБК-Украйна. То консолидира сътрудничеството между отбранително-промишлените комплекси на двете страни, перспективите за съвместно отбранително производство и локализирането на проекти в Украйна.

Хърватия също е отделила 10 милиона евро за разминиране в Украйна и ще продължи да предоставя необходимото оборудване за това.

Хърватия се ангажира да подкрепи присъединяването на Украйна към ЕС и НАТО и да помогне за търсене на отговорност от Русия и за възстановяване на щетите, причинени от нейната агресия.

От началото на пълномащабната руска инвазия през 2022 г. общият размер на помощта, предоставена от Хърватия на Киев, възлиза на около 300 милиона евро.

Отлагат срещата за Украйна в Рамщайн

Отлагат срещата за Украйна в Рамщайн

След като по-рано Байдън беше принуден да отложи посещението си в Германия заради урагана Милтън

Украинският президент Володимир Зеленски ще посети Берлин в петък, където според BILD ще се срещне с германския канцлер Олаф Шолц и ще му представи Плана за победа, който вече е представил на президента на САЩ Джо Байдън.

"Планът за победа" на Зеленски съдържа четири точки: военна помощ за Украйна, икономически стъпки, дипломатически натиск върху Русия и "политическа принуда" на Москва да прекрати войната и да седне на масата за преговори.

В Германия президентът на Украйна също ще проведе поверителни преговори с федералния президент Франк-Валтер Щайнмайер, съобщава BILD.

Шолц и Зеленски трябваше да се срещнат в базата Рамщайн в Германия в събота, 12 октомври. Срещата на контактната група за Украйна обаче беше отложена, тъй като Байдън остана в САЩ заради урагана Милтън.

Отлагат срещата за Украйна в Рамщайн

Отлагат срещата за Украйна в Рамщайн

След като по-рано Байдън беше принуден да отложи посещението си в Германия заради урагана Милтън