Президентът на Украйна Володимир Зеленски пристигна в Хърватия, за да се срещне с премиера Андрей Пленкович, представители на други страни от региона и да участва в третата среща на върха Украйна-Югоизточна Европа, съобщи Би Би Си.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски подписа в сряда дългосрочно споразумение за сътрудничество с Хърватия преди срещата на върха между Украйна и Югоизточна Европа в Дубровник, на която планира да обсъди международните усилия за постигане на мир.

Зеленски се срещна с хърватския премиер Андрей Пленкович, за да подпише 10-годишно двустранно споразумение, което включва подкрепа на Хърватия за Украйна. Споразумението се фокусира върху сътрудничеството в областта на отбранителната индустрия и хуманитарното разминиране.

"Заедно ще развиваме сътрудничеството между нашите отбранителни индустрии. Хърватия ще продължи да предоставя оборудване и да споделя експертиза в хуманитарното разминиране," заяви Зеленски в социалната мрежа X.

От началото на пълномащабната руска инвазия в Украйна през 2022 г., Хърватия вече е предоставила 11 военни пакета за подкрепа на Киев.

Хърватия прехвърли хеликоптери Ми-8 на Украйна

Хърватия прехвърли хеликоптери Ми-8 на Украйна

В замяна хърватската армия ще получи допълнителни хеликоптери Black Hawk от САЩ..

По-специално, на срещата на високо равнище във формат "Украйна плюс 12 държави" е планирано да се обсъдят международните усилия за доближаване на мира и прилагане на украинската формула за мир, както и съвместно с партньорите да отговорят на предизвикателствата пред сигурността и взаимодействието по пътя към Европейски съюз и НАТО.

Министър-председателят Димитър Главчев ще участва в Срещата на върха "Украйна-Югоизточна Европа". Това е третото поред издание на този формат на високо политическо равнище след срещите в Тирана на 28.02.2024 г. и в Атина на 21.08.2024 г. Подкрепата за Украйна ще бъде във фокуса на лидерския форум в Дубровник, съобщиха от правителствената пресслужба.

 

В рамките на срещата министър-председателят Главчев ще препотвърди позицията на България, която от началото на войната категорично и последователно подкрепя Киев.

Украйна иска нова мирна среща - до края на годината и с Русия на масата

Украйна иска нова мирна среща - до края на годината и с Русия на масата

Киев обаче изключва преки двустранни разговори с Москва